kaj nas čaka?

Milan Krek: Regije prehajajo v rdečo. Svetovalna skupina o zaostrovanju ukrepov

A.S.
21. 3. 2021, 19.33
Posodobljeno: 21. 3. 2021, 19.54
Deli članek:

Epidemiološke razmere v državi se slabšajo, pričakovati je tudi zaostrovanje ukrepov.

STA
Milan Krek

Sedemdnevno povprečje okužb kaže, da so rdeče obarvane koroška, zasavska in obalno-kraška regija. Najboljše epidemiološke razmere so v posavski regiji, ki ostaja rumena. 

Direktor Nacionalnega urada za javno zdravje Milan Krek je danes za informativno oddajo 24 ur na POP TV povedal, da se regijski zemljevid namesto v rumeno barva v rdeče. "Naše regije počasi prehajajo v rdečo, razen posavske regije, kjer se še ohranja rumena barva. Koroška je že postala rdeča, Obala pa je tako ali tako rdeča," je povedal. Opozoril je, da se število primerov britanske različice novega koronavirusa tedensko podvaja. "Tako bo vse več te različice tudi v slovenskem prostoru. Soočeni smo s tretjim valom," je povedal.  "Vedno več bo okuženih, vedno več bo tudi sprejemov v bolnišnice. Jaz tako kot že tri tedne prosim prebivalstvo Slovenije, da se skrajno discipliniramo," je pozval. Zagotovil je, da zapiranja šol ne načrtujejo.

STA
Mateja Logar

Svetovalna skupina o dodatnih ukrepih

Spomnimo: Sedemdnevno povprečno število okužb danes po objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 808, v bolnišnicah je 473 covidnih bolnikov. Meja za rdečo fazo je več kot 1000 hospitaliziranih in sedemdnevno povprečje novih okužb nad 1000, meja za rumeno fazo pa manj kot 500 hospitaliziranih in sedemdnevno povprečje pod 600.

O predlogih glede dodatnih protikoronskih zaostritev je za omenjeno oddajo spregovorila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Dejala je, da je dejavnosti bistveno lažje odpirati kot zapirati in spomnila, da se bo svetovalna skupina sestala jutri, na sestanku pa bodo razmislili o morebitnih novih korakih za zajezitev epidemije. "Gre za to, da se zapirajo tiste dejavnosti, ki so manj pomembne tako za gospodarstvo kot za splošno počutje ljudi. Na prvo mesto se postavijo ukrepi, ki so bili najprej sproščeni: terase kavarn v rumenih regijah. Pogledali bomo, kako je s tem. Regije, ki ne izpolnujejo več pogojev, se bodo verjetno zapirale. Na drugem mestu je združevanje ljudi. Tukaj se je treba odločiti, ali je to že potrebno oziroma v kakšni meri. Ostale ukrepe bomo predebatirali jutri, trudimo se, da šole ostanejo odprte," je pojasnila.