rok dobave

Tako ministrstvo pojasnjuje, zakaj se Slovenija ni odločila za opcijsko ponudbo Pfizerja in Moderne

A.S./STA
21. 3. 2021, 17.18
Posodobljeno: 21. 3. 2021, 17.21
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje trdi, da se Slovenija za nakup opcijske ponudbe Pfizerja in BioNTecha ter Moderne ni odločila, ker je bila dobava predvidena šele v drugi polovici leta.

Reuters
Slovenija je po navedbah ministrstva izrazila interes za nabavo količin cepiv, kot ji je glede na delež prebivalstva pripadalo. Do 15. marca pa je prejela 333.000 odmerkov cepiva (fotografija je simbolična).

Slovenija je po navedbah ministrstva izrazila interes za nabavo količin cepiv, kot ji je glede na delež prebivalstva pripadalo. Do 15. marca pa je prejela 333.000 odmerkov cepiva.

Na ministrstvu so pojasnili, da krovne pogodbe o predčasnem nakupu cepiv proti covidu-19 v okviru skupnega javnega naročila na ravni EU s proizvajalci cepiv sklepa Evropska komisija v imenu držav članic EU. Države članice pa s proizvajalci cepiv, ki imajo sklenjene pogodbe z Evropsko komisijo, sklepajo le naročila o dobavah cepiv, ki so bila predhodno usklajena.

Države članice se lahko odločijo, ali želijo nabaviti cepivo določenega proizvajalca v količini, ki ji pripada glede na število prebivalcev, ali več ali manj. Ker se cene med cepivi zelo razlikujejo, so se članice različno odločale in te odločitve sporočale Evropski komisiji, ki je nato pripravila končni razdelilnik cepiv.

"Ko so se te odločitve sprejemale, se ni vedelo, katero cepivo bo na Evropski agenciji za zdravila pridobilo dovoljenje za promet, kar je pomenilo veliko negotovost. Zato je prevladalo stališče, da je najbolj varno, da izrazimo interes za nabavo vseh pogodbenih količin cepiv v deležih, kot nam glede na število prebivalcev pripada," so pojasnili na ministrstvu.

Se pa Slovenija, so dodali, "ni odločila za nakup opcijske ponudbe BioNTech/Pfizer in Moderna zaradi njihove časovnice dobav, ki je bila predvidena šele v drugi polovici leta. Dodatna naročila so bila obljubljena že v prvi polovici leta, zato je Slovenija naročila več teh cepiv, kot ji sicer pripada pro rata".

"V času, ko smo prejeli poziv za odločanje o sodelovanju pri nabavi opcijskih količin, smo pričakovali prihod šestkrat cenejšega cepiva AstraZeneca v bistveno večjih količinah. Ker je bilo vedno več indicev, da se to ne bo zgodilo, smo že v začetku januarja izrazili velik interes za nabavo dodatnih količin cepiv tako proizvajalca BioNTech in Pfizer kakor tudi Moderne," pa navajajo na ministrstvu za zdravje v današnjem sporočilu medijem.

18,8 odmerka cepiva na 100 prebivalcev

Na ministrstvu so v pojasnilih za STA tudi navedli, da ima Slovenija glede na prikaz prerazporeditve odmerkov cepiva po državah članicah EU, ki je objavljen na spletni strani Vaccine Tracker, 18,8 odmerka cepiva na 100 prebivalcev, kar je primerljivo z Avstrijo, Belgijo, Francijo, Nemčijo, Lihtenštajnom, Luksemburgom in Poljsko.

Podatki o naročenih in doslej dobavljenih cepivih

Z ministrstva so sporočili tudi podatke o naročenih in doslej dobavljenih cepivih. Pogodbo o dobavi cepiva proizvajalca AstraZeneca je ministrstvo za zdravje podpisalo 20. oktobra lani za 1.404.000 odmerkov. Do 15. marca pa je Slovenija prejela 88.800 odmerkov.

Prva pogodba s proizvajalcem BioNTech/Pfizer o pogodbeni dobavi cepiva je ministrstvo podpisalo 10. decembra lani za okvirno 924.000 odmerkov, drugo o dodatni dobavi za okvirno 913.000 odmerkov pa 4. marca letos. Tretja pa je še v postopku priprave na Evropski komisiji za okvirno 411.000 odmerkov. Okvirno skupno število odmerkov tega cepiva, ki jih bo Slovenija prejela v letošnjem letu, je 2.248.000. Do 15. marca pa je prejela 215.475 odmerkov.

Prva pogodba o dobavi cepiva Moderne za okvirno 370.000 odmerkov je ministrstvo za zdravje podpisalo 21. decembra lani, drugo o dodatni dobavi za okvirno 901.000 odmerkov pa 17. marca letos. Skupno okvirno število odmerkov, ki jih bo Slovenija prejela v letošnjem letu, znaša 1.271.000. Do 15. marca pa je prejela 28.800 odmerkov tega cepiva.

Poleg tega je ministrstvo za zdravje 21. decembra lani podpisalo pogodbo o dobavi cepiva proizvajalca Janssen Pharmaceutica za okvirno 939.000 odmerkov. Prve količine naj bi zagotovili v drugi polovici aprila. Ministrstvo pa je 22. januarja letos podpisalo tudi pogodbo o dobavi cepiva proizvajalca CureVacAG, in sicer za okvirno 1.040.000 odmerkov. Ker ta proizvajalec še ni pridobil dovoljenja za promet Evropske agencije za zdravila, datum prve dobave še ni znan.