bo prišlo do zaostrovanja?

Porast okuženih pokopal upe o koncu policijske ure in dodatnem sproščanju

B.K.
19. 3. 2021, 11.44
Posodobljeno: 19. 3. 2021, 11.46
Deli članek:

Epidemiološka situacija se ponovno nagiba v smer, ki si je ne želimo, je opozorila vodja strokovne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Profimedia
Ni še konec.

Tina Roš
Mateja Logar

Spet se nam slabša epidemiološka slika, imamo novo porast okuženih s koronavirusom, tudi v skupini nad 55 let, ki večkrat potrebuje bolnišnično oskrbo. To za sproščanje ne pomeni nič dobrega, je danes dejala vodja strokovne skupine pri Ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Naraščajo tudi pritiski na bolnišnice. "Trend zmanjševanja oddelkov kjer zdravimo bolnike s covidom se je žal začel zaustavljati, zato ne bomo mogli odpirati ostalih dejavnosti in sproščati elektivne dejavnosti v bolnišnicah," je povedala Logarjeva in opozorila, da omejitev, ki jo imajo bolnišnice niso le covidni bolniki, pač pa omejitev predstavljajo tudi tako imenovane bele cone, kjer ob visoki pojavnosti virusa v splošni populaciji prihaja do vdorov virusa preko neprepoznanih bolnikov in posledičnega zaprtja oddelka. "Tako pride do nevarnosti, da se z novim koronavirusom okužijo že hospitalizirani ljudje, česar pa ne želimo," je dejala.

Glede predhodnega sproščanja ukrepov, spremlja stroka predvsem stanje v šolah, kjer je prišlo do največje sprostitve. V zadnjih 10 dneh bistvenega porasta okužb v šolah niso opazili, tako da bo pouk do nadaljnjega potekal po trenutnem modelu.

Zaradi trenutne epidemiološke situacije pa po besedah Logarjeve kaj dosti o nadaljnjem sproščanju ni za razpravljati. "Zelo verjetno bomo razpravljali v nasprotno smer," je dejala. Strokovna skupina se je namreč prejšnji teden pogovarjala o odpravi epidemiološke ure, a so ocenili, da je situacija preveč nejasna za njeno odpravo, zato so razpravo prestavili. V ponedeljek bi morali o tem znova razpravljati, a vse kaže da je porast okužb to debato umaknila z dnevnega reda.

Še vedno tudi ni jasno, ali bodo oblasti uvedel strožje ukrepe ob veliki noči, ki jo praznuje velik del slovenskega prebivalstva. Strokovna skupina naj bi o tem prav tako razpravljala v ponedeljek, je pojasnila Logarjeva.

Ob tem je vodja strokovne skupine pozdravila odločitev Evropske agencije za zdravila (EMA), da znova potrdila, da cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca ni nevarno. Vse je znova pozvala k cepljenju, saj je to edina stvar, poleg ukrepov, ki jo imamo na voljo za boj proti covidu.