Mnenje Eme

Minister Poklukar: "Cepilna mesta bomo obvestili, naj z jutrišnjim dnem nadaljujejo cepljenje s cepivom AstraZenece"

B.K.
18. 3. 2021, 18.19
Posodobljeno: 18. 3. 2021, 18.34
Deli članek:

Minister za zdravje Janez Poklukar je popoldne državljanke in državljane obvestil, da je Evropska agencija za zdravila (EMA) ugotovila, "da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca varno in učinkovito."

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar

"Kot zdravnik in minister za zdravje bom vedno na prvo mesto postavljal zdravje ljudi. Zato sem pred dvema dnevoma iz previdnosti ustavil cepljenje. Današnja ugotovitev Eme in mnenje strokovne skupine na ministrstvu potrujueta, da je cepivo varno. Zato bomo cepilna mesta obvestili, naj z jutrišnjim dnem nadaljujejo cepljenje s cepivom AstraZenece," je v izjavi za javnost dejal minister Poklukar. Razložil je, da je bila njegova odločitev o prekinitvi cepljenja  pomembna z vidika zagotavljanja varnosti, saj pomeni, "da proces cepljenja v celoti obvladujemo, da gledamo kar se da maksimalno, da se cepljenje izvaja varno, in da je cepivo varno in učinkovito."

Ob tem je opozoril, da "v zadnjih dneh opažamo trend rasti epidemije", zato obstaja bojazen pred njenim novim zagonom. Vse prebivalce je pozval k upoštevanju osnovnih zaščitnih ukrepov kot so higiena rok, nošnja zaščitne maske, telesna distanca, prezračevanje ter samoizolacija in karantena v primeru okužbe ali tveganega stika. "Ne glede na to naj bo danšnje sporočilo: cepiva so varna in zato se cepimo vsi, s katerimkoli cepivom, ki je na razpolago," je zaključil Poklukar.

Ponovni zagon cepljenja s cepivom AstraZenece pomeni, da bodo tudi s cepljenjem v parlamentu pričeli jutri. Kdaj bodo s cepljenjem nadaljevali šolniki pa je odvisno od cepilnih mest, ki so ta cepljenja napovedala. načeloma se predvidoma zamikajo na ponedeljek.