policijska ura ni epidemiološka ura

Česa je sit Mario Fafangel?

R.T.
11. 3. 2021, 12.33
Posodobljeno: 11. 3. 2021, 13.06
Deli članek:

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil prvi epidemiolog pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel. Kaj je sporočil?

STA
Mario Fafangel

Spomnimo: Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v sredo naznanil, da bo vladi predlagal skrajšanje policijske oziroma epidemiološke ure, kot jo imenuje sam, na čas med 22. in 6. uro. Strokovna skupina se za to spremembo ni odločila, saj da tega epidemiološke razmere še ne omogočajo. 

Na družbenem omrežju Twitter pa se je danes oglasil prvi epidemiolog pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel in se obregnil ob poimenovanje omejitve gibanja ponoči kot epidemiološke ure. "V angleščini 'curfew', v italijanščini 'coprifuoco', v slovenščini pa policijska ura. Epidemiološka ura to zagotovo ni," je zapisal.

V naslednjem tvitu je izpostavil, da so epidemologi vedno pripravljeni koordinirati sledenje stikov, vendar morajo biti za to izpolnjeni določeni kriteriji. "Sit nabijanja na nas. Epidemiologi smo vedno pripravljeni koordinirati slednje stikov. Nujno je: Namensko plačani kader (250+ takoj, tudi vojaki), delo 7/7 tudi med prazniki, informacijska tehnologija, lokacija, varovanje osebnih podatkov. Vse to stane, predlagali smo večkrat, čakamo," je zapisal.