Potek epidemije

Angleška različica v porastu, po Sloveniji se širi tudi južnoafriška

L.K.
11. 3. 2021, 12.24
Posodobljeno: 11. 3. 2021, 14.03
Deli članek:

Nimamo novih ukrepov za zamejitev njihovega širjenja.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Analiza 2061 vzorcev virusa sars-cov-2 je odkrila 30 novih različic. V Sloveniji še vedno prevladuje različica B.1.258.17, katere delež znaša 81,03 odstotka. A najbolj nas zanimajo tri različice, ki imajo poseben epidemiološki pomen in lahko vplivajo na potek cepljenja proti covidu-19. Torej angleška, južnoafriška in nigerijska.

Eksponentna rast

Po podatkih Tjaše Žohar Čretnik, direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so zaznali 238 primerov različice B.1.1.7, tako imenovane angleške različice, samo prejšnji teden pa 155 . Njen delež znaša 3,78 odstotka. Primerov okužbe z južnoafriško oziroma B.1.351 različico je deset, šest več je primerov okužbe z nigerijsko različico oziroma B.1.525. Kar se tiče okužb z brazilskim sevov, število primerov ostaja pri ena.

Angleška različica se je v vseh regijah približala 10 odstotkom, a je je največ v osrednjeslovenski regiji. Kot je dejala Žohar Čretnikova, v regijah, ki niso osrednjeslovenska, eksponentna rast ni tako izrazita. V tej regiji pa »o tem prav gotovo lahko govorimo«.

Vplivi na epidemijo

Žohar Čretnikova ocenjuje, da prisotnost novih različic in njihovo širjenje lahko vpliva na nadaljnji potek epidemije, ker nimamo novih ukrepov za zamejitev njihovega širjenja. Zato je pomembno upoštevanje že sprejetih.

Porast angleške različice torej ni več vprašanje, kaže pa tudi, da se znotraj države že širi tudi južnoafriška različica. Ob tem je dejala, da je eden od osmih novih primerov v tem tednu pripotoval iz Tanzanije. Angleška različica je sicer bolje prenosljiva, reprodukcijsko število v primerjavi z drugimi različicami naraste od 40 do 90 odstotkov. Bolje kot se širi, več ljudi prizadene, s čiemr se povečuje tudi umrljivost. A da bi bila večja tudi virulenca, zaenkrat ni zanesljivih podatkov.