IGRA Z OGNJEM

Počivalšek vedno bolj osamljen

Luka Tetičkovič, Antun Katalenić
11. 3. 2021, 11.03
Deli članek:

Politična moč je pri poslancih, stranka jih le evidentira – bi lahko povzeli nauke zadnjega leta. Erjavec je pri tem pogorel, Počivalšek pa še vedno misli, da se lahko igra z ognjem, čeprav poslancem ne more zagotoviti izvolitve v naslednji mandat.

STA
Zdravko Počivalšek in Matej Tonin po novem prijatelja v vladi.

Razpoke med poslanci in predsednikom stranke so vse bolj vidne tudi v SMC, kjer je Zdravko Počivalšek včeraj na svojem facebook profilu objavil »odprto pismo opoziciji in vsem ostalim sopotnikom«. Kot da ne bi bil član vladajoče opcije, je gospodarski minister v uvodu zapisal: »Pogosto trdimo, da so nam državljani na prvem mestu. Če bi to bilo res, potem ne bi vodili tako razdiralne politike, ki se kaže v izražanju odkritega sovraštva in takšne degradacije demokracije, ki nas vodi v pogubo. To je politika, zaradi katere ljudje trpijo, zaradi katere nas prehitevajo tisti, ki so nas nekoč videli kot vzor.« In dodal, da meni »da to ni prava pot in da moramo te uničevalne prakse nadomestiti s takšnimi, ki bodo delovale povezovalno«.

Zorčič Počivalška postavil na realna tla

Zvest svojem podjetniškemu zaledju je Počivalšek v odprtem pismu zapisal, da je v politiko vstopil »z željo, da bi vanjo pripeljal mentaliteto gospodarstva«. Očitno sit ideoloških bojev in političnih obračunavanj minister poziva k dialogu, ki bi spremenil slovensko politiko.

Na videz pomirjujoče besede očitno niso naletele na plodna tla znotraj samega SMC, saj je predsednik državnega zbora in Počivalškov strankarski kolega Igor Zorčič na twitterju zapisal sledeče: »S 'sopotniki' se bomo morali najprej pogovoriti o odpravi političnega vpletanja v tožilstvo in izvrševanju zakona, ki ga je nedavno sprejel #DZ (STA) in se ga še vedno ignorira, potem pa, seveda, tudi o drugih družbenih problemih, za rešitev katerih je vedno potrebno sodelovanje.«

STA
Počivalšek želi menjati vodjo poslanske skupine Janjo Sluga.

Odstavljanje Sluge dolilo olja na ogenj

Znotrajstrankarski odnosi se tako še dodatno krhajo, potem ko so v javnosti že zaokrožile pripombe lokalnih odborov SMC, ki so nezadovoljni nad stanjem znotraj stranke, zaradi česar naj bi iz stranke izstopilo večje število članov, olje na ogenj pa priliva sam Počivalšek s tem, ko poskuša z mesta vodje poslancev odstraniti »neposlušno« Janjo Slugo in ker piha v isti rog z Janezom Janšo, kar je kamen spotike že od samega začetka trenutne koalicije. Da se je slednja, skupaj z Zorčičem, večkrat znašla na nasprotnih bregovih s Počivalškom, ni skrivnost, pojavlja pa se vprašanje, ali bodo tokrat poslanci pripravljeni resno izzvati predsednika stranke in posredno premierja, naj vendar obrnejo smer, kamor pluje vladajoča barka. Prav tako se lahko vprašamo, ali morebiti poslanci SMC ne bi že obrnili hrbta aktualni vladi, če bi opozicija ponudila boljšega mandatarja od Karla Erjavca.

Seja sveta

Svet SMC bo na današnji seji razpravljal o aktualnih zadevah in nadaljnjih korakih v stranki. Neuradno je pričakovati tudi razpravo o položaju predsednika SMC Počivalška, ki naj bi ga nekateri želeli zamenjati, poroča STA.

Razprava o položaju Počivalška v vrhu stranke naj bi bila posledica nezadovoljstva nekaterih lokalnih odborov stranke z vlogo SMC v koaliciji, kritični naj bi bili tudi do predsednika stranke. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi si Počivalškove zamenjave na vrhu SMC želel tudi Zorčič.

Razprava na seji sveta SMC gre sicer lahko v več smeri, možnih je več scenarijev, med njimi tudi odločitev za sklic volilnega kongresa. Lahko pa bi se zgodilo tudi, da bi Počivalšek z glasovanjem preveril zaupanje sveta stranke in po tej poti morda strnil vrste okoli sebe, še poroča STA.

Premislil si je

Erjavec je še pred nekaj tedni s konstruktivno nezaupnico želel postati predsednik vlade. Po neuspehu je napovedoval, da bo stranko konsolidiral in popeljal na volitve, a si je zdaj očitno premislil. Odstopil je kot predsednik Desusa in iz stranke tudi izstopil.

Kot smo poročali, je dobil službo v Iskratelu na mestu pomočnika glavnega direktorja, odgovoren bo za širitve na tuje trge.

Puško že drugič vrgel v koruzo

Bobo
Igral se je z ognjem in politično pogorel, ko so mu poslanci dali vedeti, da je politična moč pri njih in ne v stranki.

Erjavec se je iz javnega življenja prvič umaknil v začetku lanskega leta, ko ga je na volitvah za mesto predsednika Desusa porazila Aleksandra Pivec. Nezadovoljstvo članstva stranke nad odločitvijo Pivčeve, da vstopi v vlado Janez Janše, je na vrh stranke znova naplavilo Erjavca. »Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija ni fašizem, liberalni kapitalizem, zasebno zdravstvo in zasebno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače,« je po volilnem kongresu poudarjal Erjavec.

Igral se je z ognjem, dobil hladen tuš

Poslancem Desusa je v zameno za podporo na kongresu zagotavljal, da jih ne bo na vrat in na nos popeljal iz koalicije Janeza Janše, a je svojo džentelmensko obljubo prelomil na prvem sestanku s poslansko skupino po izvolitvi na mesto predsednika stranke. Poslanci so ga polili s hladnim tušem, saj so pravilno ugotavljali, da je politična moč pri njih in ne v stranki Desus.

Zaslepile so ga lastne ambicije

Erjavec je to, za stranko Desus izjemno nevarno ugotovitev želel preizkusiti na glasovanju in se je v ta namen celo vsilil kot mandatarski kandidat koalicije KUL. Njegovih deplasiranih ambicij ni ustavilo niti dejstvo, da bi tudi v primeru izvolitve na mesto mandatarja težko bil karkoli drugega kot tehničen mandatar, saj k mizi ne bi pripeljal nič več od petih poslanskih glasov od potrebnih 46. Na koncu sta zanj glasovala le dva poslanca Desusa, tako so mu na neki način celo prizanesli sramoto iti v zgodovino kot najšibkejši mandatar, ki je kadarkoli sestavil koalicijo.