Slovenija

Ali je 15. marec res primeren za menjavo zimskih pnevmatik?

Z.F.
14. 3. 2021, 14.35
Deli članek:

Zimsko vreme se počasi poslavlja, čeprav za vikend napovedujejo še temperature pod ničlo. S 15. marcem bo mogoče zamenjati zimske pnevmatike z letnimi, a strokovnjaki svarijo, naj se z menjavo ne mudi.

Profimedia
Tudi po 15. marcu je zaželena dodatna oprema, v primeru pojava snega ali poledenelega cestišča.
Marsikje po Sloveniji nas spomladi lahko še preseneti sneg ali poledica, ki je pogostejša predvsem v zgodnjih jutranjih urah in ponoči ter v senčnih legah, zato imejte za vsak primer v avtu verige.

Februarja so nas presenetile rekordno visoke temperature, ki so nakazovale že skorajšnje poletje, saj so se ponekod povzpele čez 20 stopinj Celzija. A je hladna fronta hitro obrnila stvari na glavo in tako vse do nižin prinesla še bele snežinke, ki so se ponekod obdržale še do danes, ko zjutraj na termometrih odmerimo temperature okoli ničle. Je torej smiselno zamenjati pnevmatike ali je bolje še nekoliko počakati?  

Ni treba hiteti

Čeprav imamo določen datum, kdaj lahko zamenjamo zimske pnevmatike z letnimi, tako strokovnjaki kot policisti svarijo, da se roka ni treba tako dosledno držati kot pri montaži zimskih pnevmatik. Med drugim opozarjajo, da je tudi po 15. marcu potrebna zimska oprema, če ceste presenetijo zimske razmere. Zimske razmere se upoštevajo, ko se sneg začne oprijemati tal, ko je cesta zasnežena, poledenela ali pa so na njej ledene ploskve. V teh primerih bi vozniki morali uporabljati zimsko opremo, naj gre za pnevmatike ali verige, ki so nameščene na kolesih. Vozila, ki so težja od 3500 kilogramov, morajo imeti med opremo še lopato.

Spomladansko vreme je nestanovitno

Profimedia
Skrb za pnevmatike naj vam ne predstavlja težave, ker sploh ni tako zapletena.

Še kako res je in dokaz smo letos doživeli februarja, ko so nas razvajali skoraj že pozno spomladansko sonce in temperature. Te pa so čez noč ponovno padle tudi pod ničlo. Tako je marsikje po Sloveniji ob jutrih po 15. marcu poledica, vsaj v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči ter v senčnih legah in višjih krajih. Zato je v avtu za vsak primer dobro imeti metlico in strgalo za čiščenje stekel, guma na brisalcih pa ne sme biti natrgana ali kako drugače poškodovana. Sproti preverjajte tudi tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla, ki naj bo odporna na mraz. Tudi sneg lahko še vedno preseneti in povzroči ovire v prometu, zato naj bo v avtu še vsaj kak kos toplih oblačil.