nihče ne ve

Od kod je k nam prišla brazilska različica koronavirusa?

B.K.
8. 3. 2021, 11.54
Posodobljeno: 8. 3. 2021, 11.55
Deli članek:

Stanje v državi se ne izboljšuje tako hitro kot si želimo, pravi nova vodja svetovalne skupine.

Pixabay
Fotografija je simbolična.

Danes je pred kamerami v novi funkciji vodje svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje prvič nastopila Mateja Logar. Opozorila je, da se stanje v državi ne izboljšuje tako hitro kot si želimo, ter pozvala k nadaljnjemu spoštovanju ukrepov, da zmanjšamo tako okužbe kot posledično pritisk na bolnišnice. Zato ta teden večjega sproščanja ukrepov ni pričakovati.

STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar je nova vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

V šole se bodo vrnili vsi dijaki, odločitev za to pa je strokovna skupina sprejela na pobudo Ministrstva za izobraževanje, saj menijo, da je zaradi umirjanja situacije, dijake smotrno vrniti v šole. Da bi kar najbolj zamejili širjenje virusa pa so sprejeli ukrep nošenja mask, ki je obvezen za vse učitelje in vse učence od šestega razreda osnovne šole dalje. Gre za ukrep, ki se je v preteklih mesecih pokazal za najbolj učinkovitega poleg omejevanja stikov. Ob tem je pojasnila, da se raven kisika v krvi zaradi dolgotrajnega nošenja mask ne zniža, zato je maske varno nositi, tudi dlje časa. Potrebno pa je tudi redno zračenje prostorov, s čimer zmanjšamo koncentracijo virusa v zraku.

Precepiti moramo čimprej

Pomembno je tudi, da nadlajujemo s cepljenjem. Čimprej moramo doseči 60-odstotno precepljenost prebivalstva, kar bo bistveno zamejilo širjenje virusa. A tam se ne smemo ustaviti pač pa moramo stremeti k 90-odstotni precepljenosti, saj samo tako visoka precepljenost zanesljivo ustavi širjenje virusa in ne prihaja več do epidemičnih pojavov, ampak samo še do posameznih pojavov bolezni pri necepljenih, je še dejala Logarjeva in pozvala, naj nas ne ustavi poročanje o neželenih pojavih. "Tudi cepiva so zdravila in tudi tukaj se pojavljajo neželeni pojavi. Nekateri so znani, večina jih mine v 48 urah, pri nekaterih so bile izrazitejše tržave z bolečinami in vročino, ki traja dlje časa. Občasno so se pojavili tudi resnejši neželeni učinki."

Zadnji zaskrbljujoči podatki prihajajo iz Avstrije, kjer sta umrli dve osebo, cepljeni s cepivom AstraZenece. Oba primera avstrijske zdravstvene oblasti preiskujejo, serije cepiva, s katerim sta bili ti osebi cepljeni, pa v Sloveniji nimamo, zato cepljenja nismo ustavili, je dejala Logarjeva.

Brazilska različica zaenkrat identificirana le v krogu družine

V Sloveniji smo prav tako zabeležili tako imenovano brazilsko varianto novega koronavirusa, zaenkrat le pri osebah znotraj iste družine. A ker te osebe niso potovale, ni popolnoma jasno, od kod je virus prišel. Najverjetneje se je eden izmed članov družine okužil na delu in nato bolezen prinesel domov. Zaenkrat drugih ljudi okuženih s to varianto virusa epidemiologi še niso našli, je še povedala vodja svetovalne skupine.