zapiranje in odpiranje

Hojs: Policijska ura ostaja, ukrepi na mejah bodo strožji

B.K.
26. 2. 2021, 11.56
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 12.58
Deli članek:

Notranji minister je danes podal nekaj možnosti za razvoj ukrepov v prihodnje.

Bobo
Fotografija je simbolična

Potem, ko je vlada na včerajšnji seji sprejela odlok, s katerim je Obalno-kraško regijo premaknila v rdečo fazo, je noranji minister Aleš Hojs danes napovedal kako bi se zadeve utegnile razvijati v prihodnje.

Prva sprememba se bo zgodila na mejah. Trenutno kontrola ne poteka na vseh mejnih točkah ves čas, kar pa se bo spremenilo že jutri, ko bodo policisti bolj striktno nadzorovali mejne prehode na meji z Italijo in Avstrijo. Vlada se je pogovarjala tudi o tem, da bi v prihodnjem tednu utegnili znova uvesti mejne kontrolne točke in zožati možnosti prehoda, se pravi, da bi se vrnili na mejne procedure kot so bile v veljavi na višku epidemije.

Prav tako zaenkrat odločanje o ukrepih še vedno poteka na regijski ravni, kar pomeni, da so strožji ukrepi uvedeni le v tisti regiji, ki ima slabšo epidemiološko sliko. Temu je tako, "ker imamo zgolj eno regijo v rdečem". Če pa bi se stanje poslabšalo in bi v rdečo fazo padla večina regij, "bi pa verjetno vlada spet ponovno sprejela sklep za obravnavo Slovenije kot celote. Odvisno od tega koliko regij bo v slabšem oziroma boljšem stanju," je dejal.

Minister je še enkrat izrazil zaupanje v učinkovitost policijske oziroma epidemiološke ure, ki prosto gibanje po državi omejuje v nočnem času. "V koliko policijska ura ne bi delovala, bi zaradi privatnih druženj stanje bilo še slabše," je prepričan Hojs.