Srečanje predsednikov

Pahor o marčevskem posvetu, Janša o pogojih za dialog, Fajonova pričakuje opravičilo ...

S.R./B.K./J.P./STA
24. 2. 2021, 14.54
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 15.39
Deli članek:

Predsednik Borut Pahor je po današnjem srečanju s predsedniki parlamentarnih strank napovedal posvet, ki bo predvidoma potekal v prvi polovici marca.

Bobo
Srečanje predsednikov strank in predsednika Pahorja na Brdu pri Kranju.

Predsednik Borut Pahor se je danes na Brdu pri Kranju srečal s predsednicama in predsedniki parlamentarnih strank Janezom Janšo (SDS), Tanjo Fajon (SD), Zdravkom Počivalškom (SMC), Matejem Toninom (NSi), Karlom Erjavcem (DeSUS), Alenko Bratušek (SAB) in Zmagom Jelinčičem Plemenitim (SNS). Za srečanje se nista odločila predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec.

Politična in strokovna javnost bosta na posvetu v prvi polovici marca iskali skupna temeljna stališča glede izhodne strategije, ki zadeva epidemijo covida-19 in uspešno prestrukturiranje najbolj aktualnih potreb v javnem zdravstvenem sistemu, je Pahor dejal po srečanjuZa pripravo srečanja sta zadolžena z Janšo, s srečanjem na Brdu pri Kranju pa po Pahorjevih besedah ne smejo odlašati. Na posvet bodo povabljeni vsi predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin ter strokovna javnost.

Pahor zadovoljen

Glede današnjega srečanja je dejal, da je izpolnilo njegova pričakovanja, razprava pa da je bila glede na zastrupljenost političnega ozračja na trenutke polemična, a spoštljiva. Poudaril je sicer, da dialog in sodelovanje parlamentarnih strank nista več tako samoumevna, kot sta bila nekdaj, kar po njegovem mnenju kaže, da smo "priče nekim razhajanjem političnih duhov in znakom razkola, ki jih je treba skrajno resno jemati in se potruditi, da se ne bi poglabljali." 

Pahor je omenil še skupno spoznanje, da je zaupanje dvosmerna cesta, enako sodelovanje. kar je bistvo političnega dialoga. Na srečanju so odprli več vprašanj, Pahor pa je sestanek zaključil z ugotovitvijo, da ima Slovenija, ki ima velike probleme, ne glede na vse probleme in stiske ljudi zaradi epidemije zaradi cele vrste okoliščin tudi eno neverjetno možnost, da uspešno zaključi epidemijo, izhodno strategijo in s "pametno, modro, premišljeno strategijo okrevanja naredi nek nov zalet in si okrepi svoj ugled s predsedovanjem Evropski uniji konec leta."

Kaj so se dogovorili? Na mizi je bilo tudi vprašanje predčasnih volitev, tudi nov predlog sporazuma, ki ga je predlagala Janševa vlada in okoli katerega je bilo po Pahorjevih navedbah tudi nekaj zadržkov, a so sklenili "eno zelo pomembno stvar," torej že zgoraj omenjeni posvet politične in strokovne javnosti v prvi polovici marca.

Bobo
Srečanje predsednikov strank in predsednika Pahorja na Brdu pri Kranju.

Janša: "Šele zdaj so nastopili pogoji za dialog"

"Žal je trajalo dolgo časa, da je prišlo vsaj do nekoliko okrnjenega srečanja predsednikov in predsednic parlamentarnih strank," je po srečanju dejal premier Janša. Spomnil je, da je za nami že "skoraj leto mandata te vlade" in dodal, da je opozicija "že od samega začetka" skušala njegovo vlado zrušiti. Zato so "šele po 11. mesecih, potem ko smo se v Državnem zboru ponovno prešteli, nastopili pogoji za nek dialog in pogovor." Ta dialog je po Janševih besedah izostal ravno v času, "ko bi ga mogoče najbolj potrebovali."

Fajonova: "Zaupanje je ničelno"

Predsednica Socialnih demokratov Fajonova pa je po sestanku dejala, da je ta bil koristen, a "je zaupanje ničelno." Po njenih besedah je sestanek potrdil, da je za zaupanje "potrebno sodelovanje vseh partnerjev," da "gre za medsebojni in dolgoročen proces," ki se "ne bo zgodil čez noč." Ob tem je dejala, da je pričakovala tudi "kakšno opravičilo s strani predsednika vlade oziroma SDS, za razne verbalne napade na socialnih omrežjih, ki močno širijo nestrpnost v naši državi".

Počivalšek za sodelovanje

Zdravko Počivalšek je v imenu SMC podprl dialog in sodelovanje."Menimo, da je največji problem slovenskega političnega prostora radikalni razkol in celo sovraštvo med posameznimi političnimi strankami,"je dejal in dodal, da"ne bomo prišli naprej, če bomo zadeve gradili na preteklosti".

Poudaril je, da potrebujemo dogovor za skupne aktivnosti,"da v tej sklepni fazi premagamo to težko zdravstveno krizo", potrebujemo ga tudi za obnovo slovenskega gospodarstva, je nadaljeval.

Počivalšek je izrazil zadovoljstvo, da se je srečanje udeležil del KUL-a; s konsenzom se lahko nadejamo boljšega obvladovanje zdravstvenega in gospodarskega dela krize."Jaz sem nepoboljšljivi optimist in verjamem, da bomo vsaj na tem minimalnem delu našli možnosti, da s skupnimi močmi najprej premagamo krizo, v nadaljevanju pa iskali politične rešitve, ki bodo dobile največjo podporo slovenske družbe," je dejal Počivalšek.

Počivalšek delo Desusovega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška ocenjuje kot zelo dobro. Kot je dejal, je treba na ministrstvu ohraniti neko kontinuiteto, a da bo končna odločitev pripadla predsedniku vlade. Je pa poudaril, da bi osebno bil zadovoljen, če bi delo nadaljevali v tej sestavi.