Delo

Zaposleni v gostinstvu so reveži, še huje je v proizvodnji oblačil

Karmen Grnjak / Štajerski tednik
14. 2. 2021, 07.50
Deli članek:

Podatki o plačah zaposlenih oseb v Sloveniji razkrivajo velike razlike, ki se pojavljajo tako glede na stopnjo izobrazbe kot tudi glede na področje dela, ki ga zaposlena oseba opravlja. Praviloma oseba z višjo izobrazbo za svoje delo dobi višje plačilo, a to pravilo velja le znotraj posamezne dejavnosti. Nekatere dejavnosti pa so degradirane.

Č.G.
Najnižje povprečne plače so zabeležene v predelovalnih dejavnostih, zlasti v tekstilni in prehrambni dejavnosti.

Po zadnjih znanih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) je bilo na območju Slovenije za poln delovni čas zaposlenih 901.537 oseb, povprečna mesečna bruto plača pa je znašala 1851 evrov. Podatke o višini povprečne mesečne bruto plače so obravnavali po dejavnosti v 19 večjih skupinah. Najvišje zneske v tem pogledu so zabeležili v finančni in zavarovalniški dejavnosti, kjer je 20.543 zaposlenih prejemalo povprečno mesečno najvišjo plačo v bruto znesku 2664 evrov. Najnižjo povprečno mesečno bruto plačo pa so prejemali zaposleni v gostinstvu. Med 37.967 zaposlenimi je plača v povprečju znašala 1321 evrov. Najslabše med njimi jo je odneslo 2860 delavcev z osnovnošolsko izobrazbo, ki strežejo hrano in pijačo. V povprečju so prejeli 1136 evrov bruto. A tudi to je znesek, o katerem lahko marsikdo, ki je zaposlen za polni delovni čas, le sanja.

Zaposleni za polni delovni čas, a za kakšno ceno

Pregled podatkov o višinah povprečnih mesečnih bruto plač je pri podrobnejši analizi pokazal, da so nekateri zaposleni še bolj na udaru nizkega plačila za svoje delo. Najnižje plače so zabeležili v tekstilni industriji, natančneje na področju proizvodnje oblačil, kjer je bilo v preteklem letu zaposlenih 2472 delavcev. V povprečju so za svoje delo prejeli v bruto znesku 1196 evrov na mesec. Med njimi so za svoje delo delavci z osnovnošolsko izobrazbo v povprečju prejeli borih 956 evrov. Ker gre za podatek o povprečni višini mesečne bruto plače med 271 delavci, lahko sklepamo, da je marsikdo izmed njih za svoje delo prejel še manj denarja.

Med zaposlenimi, ki v povprečju niso prejeli več kot 1000 evrov bruto na mesec, so se znašli tudi zaposleni v dejavnosti oskrbe stavb in okolice z dokončano največ osnovnošolsko izobrazbo. Povprečna mesečna bruto plača kar 3456 delavcev je znašala 970 evrov.

Neverjetne razlike v plačah nekvalificiranih delavcev

Največ zaposlitev je v preteklem letu nudila predelovalna dejavnost, kar 208.778 služb. Prav v tej skupini pa so zabeležili največje razlike. Na eni strani so tukaj najnižje zabeležene plače delavcev v proizvodnji oblačil, na drugi strani pa v to skupino spada tudi proizvodnja farmacevtskih surovin in preparatov. Tovrstno delo je v preteklem letu opravljalo 8557 zaposlenih, od tega je imelo 242 delavcev dokončano največ osnovnošolsko izobrazbo, za svoje delo pa so prejeli povprečno mesečno bruto plačo v višini 1995 evrov, kader z zaključeno študijsko izobrazbo pa v povprečji zavidljivih 4270 evrov.

Če primerjamo povprečne plače z dokončano osnovnošolsko izobrazbo, lahko uvidimo, da so razlike ogromne. Delavec v proizvodnji oblačil v povprečju na mesec zasluži kar 1039 evrov manj kot delavec v proizvodnji farmacevtskih surovin!

Stopnja dokončane izobrazbe še vedno močno vpliva na višino plače

V finančnih in zavarovalniških storitvah je bilo v letu 2019 od vseh 20.543 zaposlenih zgolj 91 oseb z dokončano osnovnošolsko izobrazbo, kar izraženo v deležu predstavlja manj kot 0,5 odstotka.

Plače delavcev z osnovnošolsko izobrazbo, ki so zaposleni v proizvodnji farmacevtskih surovin in preparatov, predstavljajo svojevrsten fenomen. Za svoje delo so v povprečju prejeli višje plačilo kot marsikateri zaposleni z dokončanim študijem. Mednje spada kar 5752 visoko izobraženih, ki so zaposleni v gostinstvu. Povprečno nižje plačilo dobijo visoko izobraženi kadri v kmetijstvu, proizvodnji oblačil, usnja, pohištva, tudi 7323 visoko izobraženih, ki so zaposleni v pravnih in računovodskih dejavnostih, ne zasluži toliko denarja. In še bi lahko naštevali. Kljub temu pa ne gre prezreti dejstva, da višina izobrazbe močno vpliva na višino plače.

Delavci z dokončano največ osnovnošolsko izobrazbo so v preteklem letu na mesec v povprečju prejeli 1238 evrov. Zaposleni s srednješolsko izobrazbo so prejeli skoraj 270 evrov več, razlika pri plačah med zaposlenimi s srednješolsko izobrazbo in dokončano najmanj visokošolsko izobrazbo pa v povprečju znaša skoraj 1000 evrov v bruto znesku. Največje razlike v višinah plač glede na stopnjo izobrazbe pa lahko zaznamo pri zaposlenih na področju oskrbe z električno energijo, plinom in paro. Povprečna mesečna plača 185 delavcev z dokončano največ osnovno šolo je bila okoli 1601 evro, zaposleni z zaključenim študijem pa so zaslužili kar 1648 evrov več.