zagovarja še strožje omejitve

Andrej Trampuž prepričan, da ni čas za sproščanje ukrepov

A.S.
10. 2. 2021, 07.53
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 07.54
Deli članek:

Slovenski infektolog in vodja razkiskovalnega oddelka Univerzitetne klinike Charite v Berlinu Andrej Trampuž je v pogovoru za nacionalno TV dejal, da je zaradi nevarnosti širjenja novih različic koronavirusa čas, da se ukrepi zaostrijo in ne sproščajo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Trampuž je komentiral pojav južnoafriške različice novega koronavirusa na avstrijski deželi Tirolski. "Ta različica je nevarna, ker se izredno hitro širi, vsaj za nekatera cepiva vemo, da niso več učinkovita proti tej različici. Upam, da bodo ukrepi na Tirolskem poostreni. Še bolj pa, da bodo v Sloveniji poostreni ukrepi, ker se bodo nove različice koronavirusa hitro razširile. Po vsej verjetnosti so že v Sloveniji in drugih sosednjih državah," je dejal in dodal, da bo le zaostritev ukrepov preprečila, da ne bo prišlo do tretjega vala. 

"Politiki dajejo lažna upanja"

Infektolog tako zagovarja še strožje ukrepe. Dejal je, da politiki dajejo lažna upanja ter da upad novoodkritih primerov okužbe ni zadosten razlog za odpravo protikoronskih omejitev. "Čaka nas nekaj trdih tednov. Prej, ko bomo to odkrito povedali, bolje bo. Lažje bo zajeziti, če bomo prej pri nižjih številkah," je opozoril. 

Se bodo nove različice širile predvsem med mlajšo populacijo?

Novi koronavirus se stalno spreminja, Trampuž pa je izpostavil, da cepivo AstraZeneca verjetno ne bo zagotovilo zadostne zaščite pred pojavom novih različic. "Dosegli bomo zadostno precepljenost starejših ljudi, torej se bodo te nove različice širile med mlajšimi ljudmi. Pričakujemo, da bo nov val prizadel te ljudi. Tudi, če je smrtnost samo enoodstotna, potem se bodo napolnili intenzivni oddelki z mladimi ljudmi, kar bo še večja tragedija," je mnenja infektolog. 

Zajem zaslonske slike
Dr. Andrej Trampuž