Režim odpiranja

Pri nekaterih dejavnosti je obvezen test tako za zaposlene kot za potrošnike

C.E.
5. 2. 2021, 19.49
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 21.38
Deli članek:

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman je podrobneje predstavila režim odpiranja trgovin in storitev. Razložila je, za koga vse bodo obvezna testiranja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.
"Testiranje morajo organizirati izvajalci sami," je poudarila Cudermanova.

V soboto se odpira več trgovin in storitev, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov. Bistvena novost je, da bo pri nekaterih dejavnostih obvezno tedensko testiranje za zaposlene, pri nekaterih pa tudi za potrošnike. 

Še vedno so lahko brez testiranja odprte lekarne, bencinski servisi, finančne, geodetske storitve, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

Za nekatere dejavnosti, ki so lahko odprte že zdaj, je testiranje obvezno od 12. februarja dalje.

Testiranje za zaposlene je obvezno v naslednjih dejavnostih: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, trgovine z otroškim programom, tržnice, vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Za nekaj dejavnosti pa odlok zahteva negativni test tako za zaposlene kot za potrošnike. Med temi je Cudermanova omenila storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov ali medicinske pedikure oz. manikure (na primer kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa), individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja (inštrukcije, strokovne šole, strokovne delavnice) in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.