Čakalna vrsta je dolga

Kako je to mogoče? Dobila poziv k drugemu odmerku cepiva, a prvega sploh dobila ni

L.T.
5. 2. 2021, 19.30
Deli članek:

Bralka je na družbenem omrežju objavila SMS iz Zdravstvenega doma Celje, ki jo poziva k cepljenju z drugim odmerkom cepiva. Verjetno gre za napako, saj z dogodkom na NIJZ niso bili seznanjeni.

Reuters
V slovenskih domovih za starejše se je prejšnjo nedeljo začelo cepljenje proti covidu-19.

Po facebooku je zakrožil SMS gospe, ki pravi, da je prejela poziv k cepljenju z drugim odmerkom cepiva zoper novi koronavirus, čeprav ni prejela niti prvega. »Že dva dni me kličejo iz ZD Celje, da naj prideva jaz in hči po drugi odmerek cepiva proti covidu, čeprav ni nobena od naju prejela niti prvega odmerka,« je zapisala.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki koordinira cepljenje, o tem dogodku niso vedeli nič. Preusmerili so nas na območne enoto Celje, ki nas je znova preusmerila na centralo. »Posameznih primerov ne moremo komentirati. Vprašanje gre izvajalcem cepljenja,« so pojasnili. Na odgovore iz Zdravstvenega doma Celje smo včeraj še čakali.

Trenutno je cepiva dovolj za 1–10 % prebivalcev

Ob priložnosti smo NIJZ prosili še za ažuriranje informacij, kako je napredovala nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19 in koga k cepljenju pozivajo. »Glede na potek epidemije covida-19 v Sloveniji, nesorazmerno prizadetost starejših, ki živijo v domovih za ostarele, in zelo omejene količine cepiva na začetku (na primer za 1–10 odstotka prebivalcev), se je cepljenje začelo izvajati pri najbolj ogroženih skupinah in kritičnih skupinah za delovanje družbe,« so pojasnili.

Ta čas cepijo starejše od 80 let

Med prvimi bodo precepljeni zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni in oskrbovanci v domovih starejših občanov. Skupno to znaša 40.000 oziroma 30.000 oseb.

Nedavno potrjeni osmi protikoronski paket je predvidel tudi zajetna globe za fizične in pravne osebe, ki bi preskočile vrsto pri cepljenju. Globe znašajo med 400 in 100 tisoč evri, odvisno, ali gre za posameznika ali podjetje oziroma zavod. 

Nato pridejo na vrsto starejši od 60 let, ki bi se cepili postopoma, glede na dostopnost cepiva, najprej tisti, ki so stari 80 let in več. Če bo cepiva na voljo dovolj, bodo starejše od 80 let cepili že hkrati z zdravstvenim osebjem. Sledili bodo starejši od 75 let, nato starejši od 60 let. V tej skupini je skupno 550.000 oseb.

Šele nato pridejo na vrsto kronični bolniki, mlajši od 60 let. Gre za bolnike z rakom, diabetesom, debelostjo, kroničnimi obolenji dihal, srca, ledvic, jeter, nevrološki bolniki (tudi z možgansko-žilnimi obolenji), imunsko oslabljeni bolniki, pojasnjujejo na NIJZ. Skupno jih je 400.000.

Sledijo nujne službe, kot so zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih (50.000 oseb), policija (9000), civilna zaščita (50.000) in vojska (9000 oseb). V to podskupino se uvrščajo tudi delavci v kmetijskem in živilskem sektorju

Šele nato pride na vrsto splošna javnost, so dejali na NIJZ in dodali, da ta čas cepijo ljudi iz starostne skupine 80 let in več.