Slovenija

Popravili podatke, ki so jih popačili lažni testi

G.G./STA
5. 2. 2021, 18.43
Posodobljeno: 5. 2. 2021, 18.44
Deli članek:

Podatki, objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je bilo v ponedeljek potrjenih 72 okužb manj, kot je bilo prvotno sporočenih v torek.

Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična

V torek so sporočili, da je bilo v ponedeljek potrjenih 1619 okužb z novim koronavirusom, medtem ko iz današnjih podatkov, objavljenih na spletni strani NIJZ, izhaja, da je bilo potrjenih 1547 okužb. Za ostale dni v tednu večjih odstopanj v potrjenih primerih okužb ni.

V ponedeljek je namreč potekalo množično testiranje učiteljev s hitrimi antigenskimi testi. Ponekod so zabeležili visoke odstotke okuženih, zaradi česar so se odločili za dodatno preverjanje rezultatov testov, ki so bili večinoma negativni.

Na NIJZ so se odločili, da ročno izločijo vse primere, za katere so jih izvajalci testiranj obvestili, da gre za spremembo oz. razveljavitev testa, je v četrtek povedal vodja centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.

Poleg tega so epidemiologi predlagali, naj se nemudoma začne potrjevanje s PCR testi tistih pozitivnih hitrih testov, ki so bili opravljeni pri osebah brez simptomov. Odgovor ministrstva za zdravje na ta predlog se pričakuje danes.