Vrtec in prvi trije razredi po vsej državi

Po drznem Fafanglovem predlogu Janša pojasnil odločitev vlade

C.E.
4. 2. 2021, 14.58
Posodobljeno: 4. 2. 2021, 16.35
Deli članek:

Premier in minister za zdravje Janez Janša je pojasnil, da pri sproščanju ukrepov ne bodo bistveno odstopali od vladnega semaforja, bodo pa prisluhnili stroki.

Bobo
Šole za prvo triletje in vrtci bodo odprti po vsej državi, je sporočil Janša.

Vlada je ocenila epidemiološko državo situacijo v državi, učinkovitost ukrepov in pogled v naprej, je uvodoma povedal premier Janez Janša. Ocenili so, da je situacija z epidemijo "še vedno resna", še najbolj jih skrbijo nove variante koronavirusaGlede na primerjavo z Evropo smo še vedno v vrhu po število okuženih, pravi Janša, ki je sicer priznal, da so opazni trendi upadanja okužb, čeprav jih po njegovi oceni "ena od novih verzij" upočasnjuje. 

Ugotovili so, da se je znižala razlika razširjenosti koronavirusa po regijah. Prej so bile razlike tudi ena proti tri ali več, zdaj pa so zelo majhne. Glede semaforja smo še vedno rdeči barvi, je povedal Janša in dodal, da se je država bolj približala oranžni kot črni fazi.

Prvi trije razredi

"To je glavni razlog, da ukrepe sproščanja ne vežemo več na regijsko sproščanje," je dejal premier. V praksi to pomeni, da bodo prvi trije razredi osnovne šole in vrtci od torka odprti po celotni državi. Enako, ukrepi na nivoju celotne države, bodo veljali za morebitno sproščanje gospodarske dejavnosti, o katerih bodo razpravljali kasneje. 

Večja sproščanja v oranžni fazi

Vlada zaenkrat še ni prisluhnila epidemiologom, ki so predlagali ukinitev omejitve gibanja med občinami, Fafangel pa je osebno predlagal še ukinitev tako imenovane policijske ure. Janša je razložil, da so in bodo upoštevali mnenja strokovne skupine in vseh epidemiologov, Fafangel je le eden od strokovnjakov, je pripomnil Janša in dodal, da vsi nimajo enakega pogleda. Če se bo število okuženih še naprej zniževalo, bi lahko cela država prišla v oranžno fazo že naslednji teden. V tej fazi pa so predvidena določena sproščanja ukrepov, najprej po boljših regijah, če pa bo celotna država v ugodnem položaju, pa na nivoju države.

arhiv Vlada RS
Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije COVID-19.