med osumljenci večinoma gradbena podjetja

Jemanja in dajanja podkupnin osumljenih 13 fizičnih in 12 pravnih oseb

A.S.
4. 2. 2021, 14.10
Posodobljeno: 4. 2. 2021, 14.16
Deli članek:

Grozi jim tudi zaporna kazen.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Ervin Stojnšek je dejal, da policija preiskuje 30 poslov, katerih vrednosti se gibljejo od nekaj tisoč evrov do milijona in pol evrov. Stojnšek je povedal tudi, da je šlo pri projektih manjših vrednostih za gradbena dela in storitve, pri večjih vrednostih pa za gradbena dela. Med osumljenci so tako večinoma gradbena podjetja.

Celjski kriminalisti so v sodelovanju z mariborskimi kolegi in policisti več policijskih postaj s Celjskega opravili več hišnih preiskav na širšem območju Policijske uprave Celje. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin, so za čas preiskovalnih dejanj prostost odvzeli 11 osebam. Hišne preiskave so opravili zaradi utemeljenih sumov korupcijskih kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnin. Storitve kaznivih dejanj je osumljenih trinajst fizičnih in dvanajst pravnih oseb.

Po dosedanjih ugotovitvah so vsaj štirje javni uslužbenci v letih 2019 in 2020 v postopkih javnih naročanj del od različnih ponudnikov storitev prejemali denarne nagrade in darila. 

Posegali v dokumentacijo

Osumljeni so z zlorabo svojega uradnega položaja, v okviru katerega so pripravljali razpisne dokumentacije, neposredno vplivali na izbiro
ponudnikov v postopkih javnih naročanj. Fizično so posegali v že prejeto razpisno dokumentacijo in to zamenjevali z dokumentacijo, s katero so omogočili, da je dajalec podkupnine dobil posel. 

V postopkih naročil majhnih vrednosti pa so pošiljali povpraševanja ponudnikom, s predhodnim dogovorom, da bodo posredovali fiktivne ponudbe, ki so služile zgolj formalnim pogojem izvedbe postopka javnega naročanja.

"Pri izvedbi tovrstnih javnih naročil so bila na podlagi določil Zakona o javnem naročanju kršena načela, ki pri delu obvezujejo javne uslužbence in javne institucije. Kršena so bila načela konkurence med ponudniki, gospodarnosti, ekonomičnosti in smotrnosti. Postopki javnega naročanja so bili izvedeni tako, da so omejevali konkurenco med možnimi ponudniki, saj so favorizirali že v naprej določenega ponudnika, s čimer posledično občine niso zagotovile gospodarne in učinkovite porabe javnih sredstev," so ob tem sporočili s Policijske uprave Celje. 

Tudi zaporna kazen

Zaradi storitve kaznivih dejanj jemanja podkupnine osumljenim grozi zapor od enega do petih let ter denarna kazen. Za dajanje podkupnine pa zapor od šestih mesecev do štirih let ter denarna kazen.