Sanjske destinacije

Šter o znanih Slovencih v tujini: če obtičijo, jim ne bodo mogli pomagati

L.K.
4. 2. 2021, 12.47
Posodobljeno: 4. 2. 2021, 13.03
Deli članek:

Raja je omejena na občine in statistične regije, estradniki pa "oddajajo" s sanjskih lokacij.

STA
Andrej Šter

Vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter je Slovencem položil na srce, naj se potovanjem v tujino, če je to le mogoče, odpovejo, oziroma jih prestavijo na poznejši datum.

Kot je poudaril, razmere po svetu niso ugodnejše, kot so bile pred tednom ali mesecem dni oziroma lansko leto.

Nenehne spremembe

Priznal je, da jih številni državljani sprašujejo, kako lahko naši estradniki v teh časih letujejo v tujini, sami pa so omejeni na občine. Šter je odgovoril, da so številne države, tako imenovane »sanjske destinacije«, drastično, nekatere zelo definitivno, preprečile tako vstop kot tudi izstop. Navedel je Brazilijo, v katero od 1. februarja ni več mogoče vstopiti. Ali iz nje izstopiti. Tudi Nemčija ne omogoča več tranzitnega potovanja iz Združenega kraljestva.

To so okoliščine, ki popolnoma spremenijo za Slovence znane poti potovanja v tujino, je poudaril.

Za nujna je označil potovanja v tujino z zdravstveno indikacijo ter takšna, ki jim botrujejo študijski, poslovni in osebni razlogi nujne narave.

Šter je dal vedeti, da tistim, ki so ali pa bodo med potovanjem nekje obtičali, ne morejo pomagati. Kot je dejal, ne more verjeti, da bi koga še lahko presenetila pandemija novega koronavirusa.

Pomoč

Večjega povpraševanja po njihovi pomoči sicer ne beležijo, je pa to povpraševanje stalno. Kot primer je navedel Zanzibar, kjer je obtičalo kar nekaj manjših skupin Slovencev. Ali pa so niso mogli odpotovati iz Amsterdama ali Pariza, ker niso izpolnjevali pogojev. Ob tem je dejal, da je to zanj dober pokazatelj, da je za tistega, ki takšna potovanja trži, pomembno le, da jih proda.
Dotaknil se je tudi poletnih počitnic na Hrvaškem. Kot je dejal, je zelo težko podpreti prizadevanje v smeri, da bi odšli v drugo državo, da bi tam počeli nekaj, kar doma ne moremo. In dodal, da so tudi naši južni sosedje soočeni s težko situacijo.

Sicer pa največkrat pomagajo z nasveti, in sicer tistim, ki se na pot odpravljajo iz zdravstvenih razlogov. Teh primerov ni veliko, je dejal, vsi pa terjajo hitro in strokovno posredovanje. Večinoma so uspešni, včasih pa tudi ne.