Kadrovanje

Anton namesto Antona – se stara druščina ponovno zbira?

A. K.
30. 1. 2021, 07.39
Deli članek:

Če je verjeti govoricam, je v ožjem izboru za novega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve upokojeni častnik SV in nekdanji generalni tajnik SDS.

Ukom
Tako je za Ukom nedavno zaigral Krkovič na harmoniko z zastavo na mehu in napisom Moris.

Ministrstvo za notranje zadeve išče novega državnega sekretarja. Trenutni sekretar Anton Olaj je tik pred tem, da postane novi generalni direktor policije, 58-letnega upokojenega policista pa bo morebiti nadomestil upokojeni častnik Slovenske vojske Tone Krkovič. Na naše klice se ni oglašal, je pa zato za RTV Slovenija odgovoril, da je vse, celo nemogoče, v Sloveniji mogoče. Aleš Hojs o imenovanju Krkoviča pravi, da ne ve ničesar. V vsakem primeru bo šlo že za tretjega sodelavca MNZ na tem mestu, potem ko je bil prvoimenovani Franc Breznik primoran odstopiti, ker je vozil pod vplivom alkohola.

V zaporu 259 dni 

Krkovič je sicer javnosti poznan predvsem iz afere Patria, kjer je bil sprva 2014 pravnomočno obsojen, češ da je skupaj z Janezom Janšo in direktorjem Rotisa Ivanom Črnkovičem sprejel obljubo podkupnine pri nakupu 135 oklepnikov od finskega podjetja. Ustavno sodišče je nato sodbo razveljavilo, leta 2015 pa je stvar zastarala. Krkovič je tako za rešetkami neupravičeno preživel 259 dni, za kar mu je bila država primorana plačati 60 tisoč evrov, kar je sicer desetina zneska, ki ga je zahteval. Krkovič si je sicer ustvaril ime med osamosvajanjem, sprva kot načelnik Manevrske strukture narodne zaščite, še bolj pa kot poveljnik Specialne brigade Moris, ki je decembra 1990 imela znameniti postroj v Kočevski Reki. Ta ista brigada je še po osamosvojitvi delovala pod okriljem ministrstva za obrambo, ki ga je vodil Janša, in je bila tudi vpletena v eno največjih afer časa, ko so leta 1994 štirje pripadniki Morisa aretirali policijskega sodelavca v Depali vasi.

Globoka država

Istega leta je bil Krkovič odstavljen s strani takratnega ministra za obrambo Jelka Kacina, kar je Krkovič že takrat označil kot delo »mafije, ki vlada v podzemlju te države«. Obrambni minister Janša je doživel enako usodo, tri leta pozneje pa se je Krkovič tudi uradno pridružil SDS. V teh letih je bil Krkovič nato član tako izvršilnega odbora kot volilnega štaba SDS, kot tudi njen glavni tajnik do leta 2000, ko ga je Janša kot minister vrnil na obrambno ministrstvo za svetovalca Slovenske vojske, kjer je ostal do pokoja. V procesu Patria je od samega začetka zavračal obtožbe in tudi v tem primeru kazal s prstom na globoko državo.

STA
Janša in Krkovič sta bila soobtožena v procesu Patria.

Trideset let Slovenije

Globoko državo je Krkovič omenjal tudi v intervjuju, ki ga je dal za vladni urad za komuniciranje, ki je bil objavljen na vladnem spletnem portalu 30 let Slovenije 20. januarja – dokler včeraj dopoldan ni bil umaknjen. O desetdnevni vojni je v tem razgovoru upokojeni brigadir dejal, »da je potekala od maja, zato ne moremo govoriti o vojni desetih dni, kar je spet manipulacija globoke države in skrajno žaljivo za nas, ki smo takrat prevzeli takšne funkcije in odgovornost«.

Vzrok za umik osem dni stare objave nam na Ukomu niso mogli podati, je bil pa v tem pogovoru Krkovič izjemno kritičen do stanja v Slovenski vojski, ki je po njegovem mnenju skrenila na kriva pota že skoraj takoj po ustanovitvi, še posebno po aferi Depala vas. »Elementi globoke države, ki ni bila postavljena legalno, so nas zavirali,« je dejal Krkovič, ki ravno v takratnih dogodkih vidi izvirni greh za sedanje stanje, ki ga je opisal s frazo »greznica oportunizma« in dodal, da če bi jo vodil on, »bi bila SV danes zelo drugačna. In zagotovo enote slovenske garde ne bi stale na nečastnih dogodkih, kamor nikakor ne spadajo.«

Trideset let po osamosvojitvi se stari obrazi vračajo. Ali kadrovski bazen Slovenske demokratske stranke res ne premore ustreznejših ali vsaj mlajših kandidatov?