Gamestop

Maščevanje malih investitorjev skladom tveganega kapitala

Luka Tetičkovič
30. 1. 2021, 07.26
Posodobljeno: 30. 1. 2021, 09.35
Deli članek:

Množica malih investitorjev je sklad tveganega kapitala prisilila v zapiranje pozicij na kratko, pri čemer je ta beležil astronomske izgube.

Reuters
Trgovine Gamestop so postale bojišče med velikim kapitalom in malim trgovcem.

Državljani Združenih držav so januarja prejeli približno 600 dolarjev stimulacije, s čimer je vlada poskušala spodbuditi potrošnjo v državi, ki je globoko prizadeta zaradi pandemije novega koronavirusa.

Razvoja, ki je temu sledil, ni mogel predvideti nihče. Majhni investitorji so se organizirali na spletnem portalu Reddit in masovno investirali v delnice podjetja Gamestop. Pri tem jih ni vodila ekonomska računica, temveč so se maščevali skladu tveganega kapitala Melvin Capital, ki je glede omenjenega podjetja stavil, da bo delnica padla. V jeziku finančnih trgov: borzni špekulanti so v delnicah omenjenega podjetja držali pozicije na kratko. Pri tem so v poziciji na kratko držali celo 138 odstotkov izdaje delnic podjetja, kar so sicer ameriški regulatorji prepovedali po finančni krizi leta 2008.

Majhni investitorji so z manevrom delno uspeli prisiliti sklad v zapiranje pozicij na kratko, delnica podjetja Gamestop je takoj nato poskočila za 133 odstotkov, pri čemer pa ni povsem jasno, ali so v Melvinu res zaprli vse svoje pozicije. V četrtek je še potekala igra čakanja, kdo bo prej obupal, a mali delničarji se niso vdali. Ob koncu trgovanja se je delnica Gamestopa ustavila pri 347 ameriških dolarjih. Še na začetku tedna je njena vrednost znašala le 40 ameriških dolarjev.

Reddit
Eden od memov s katerim so se norčevali iz skladov tveganega kapitala. Zgoraj: Mali trgovci s 600-dolarskimi čeki stimulacije. Spodaj: skladi tveganega kapitala.

Zakaj so to počeli?

Množica malih trgovcev, ki se organizirajo na portalu Reddit in aplikaciji Discord, ima seveda različne motive. Mnogi so si s to špekulacijo ustvarili dobiček in se izplačali, še več pa jih je vztrajalo pri kupovanju delnic podjetja Gamestop. Zakaj takšen motiv? Iz množice komentarjev na portalu Reddit, s katerimi so ostale uporabnike motivirali k vztrajanju pri nakupu delnic objektivno propadajočega podjetja Gamestop, je bilo mogoče razbrati, da se tako maščujejo za travmo, ki jim jo je pustila finančna industrija v finančni krizi leta 2008.

Finančni analitiki ameriških medijev so sicer pravilno izpostavili, da bo na koncu iz te zabave nekdo odkorakal z izgubo, zato je prenapihnjene delnice podjetja smiselno prodati, dokler so visoko. Temu so majhni investitorji odgovorili s parafazo ekonomista Johna Maynarda Keynesa. »Mi smo lahko dalj časa neracionalni, kot ste vi lahko solventni,« so ga povzeli.

Zajem zaslonske slike
Podforum portala Reddit, na katerem se organizirajo majhni investitorji, je v preteklih dneh narasel na 4,6 milijona uporabnikov.

Delnice je bilo mogoče le še prodati

Motiv spraviti na kolena sklade tveganega kapitala je približno 4,4 milijone uporabnikov podforuma Reddit z imenom Wallstreetbets motiviral tako dolgo, da je aplikacija za trgovanje Robin Hood v četrtek onemogočila nakup delnic podjetja Gamestop. Mali trgovci so nato nakupovanje s podobnim motivom preselili v podjetje AMC Entertainment Holdings, kar so v Robin Hoodu prav tako onemogočili. S tem so domnevno želeli manipulirati s trgom, da bi investitorji svoje delnice začeli prodajati.

Tako podjetje Gamestop kot AMC sta podjetji, ki se ob pojavu pandemije nista prilagodili novi normalnosti, zato so bile njune delnice upravičeno ovrednotene nizko. Na koncu bodo strmoglavile do svoje prave vrednosti, ko se bo balonček malih investicij razblinil. Vendar si delnic obeh podjetij še nekaj časa nihče ne bo upal držati na kratko, kdor pa je te pozicije že zavzel, se bo iz njih moral umakniti z gromozanskimi izgubami.