Obtožbe in vloga zdravnika

Kordiš Janši očital, da sodeluje s kriminalnimi združbami! Janša bo preveril, »če ima kaj prostora na svoji kliniki v Avstraliji«

C.E.
25. 1. 2021, 13.07
Posodobljeno: 25. 1. 2021, 17.18
Deli članek:

V parlamentu se je zapletlo na relaciji Janez Janša – Miha Kordiš.

STA
Že na začetku je bilo burno na relaciji Janša - Kordiš.

Prvi je predsedniku vlade vprašanje zastavil poslanec Levice Miha Kordiš. Začel je z navajanjem, da Janša »nikoli ni bil samo predsednik vlade«. Kaj je mislil s tem? Takoj je razložil svoj pogled. »Vedno je bil vaš cilj popolna oblast, privatizacija države. V prvi vladi s tajkuni, v drugi s slabo banko, sedaj pa kar neposredno s kriminalnimi združbami. Pohod na oblast so vam že v devetdesetih financirali orožarski posli. Seveda to ne bi bilo mogoče brez desetletij prelomljenih obljub, privatizacije in bede v režiji politične sredine, …« In »Privatizacija države za zasebne interese, nelegalna in legalizirana korupcija, je pod SDS postala tako glavno sredstvo kot cilj vladanja. Včasih ste ravnali v rokavicah, zdaj svojega kriminala in povezav ne skrivate več,« je govoričil Kordiš in prešel na aktualne razmere, kjer je s SDS povezal davčnega svetovalca sumljivega kova Roka Snežića in nabavo hitrih testov skupine mladeničev okrog Klemna Nicolettija. Janši je v obraz vrgel, da ni politik, ampak biznismen, ki si že v tretje poskuša sprivatizirati državo.

»Kriminalne združbe prežijo na šibke in se organizirano hranijo iz njihovih stisk. Gospod Janša, zakaj z njimi sodelujete, namesto da bi jih preganjali? Zakaj oblast predajate v roke kriminalnim združbam?« je končno zastavil vprašanje Kordiš.

»Ne vem, ali naj jemljem to resno ali ne,« se je vprašal Janša in nadaljeval. »Glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagat takim, ki trosijo takšne nebuloze.«

Kordiš je vrnil, da so »maske, ventilatorji in še marsikaj le vrh ledene gore. Ne preseneča, da gospod Janša na neprijetna vprašanja ne želi odgovarjati,« je ponovil ter nadaljeval z obtožbami in ponovil vprašanje. »K prejšnjemu odgovoru na podobno vprašanje lahko dodam samo to, da gre očitno za urgentni primer in da bom preveril, če imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku«.

STA
Mesec in Vatovec sta bila ogorčena zaradi Janševega odgovora.

Odgovor, ki je vrgel pokonci poslance Levice. Pritožil se je vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. Janši je očital, da »smeši poslanca«, kar je »nedostojno in nedopustno«. Sledil je koordinator Levice Luka Mesec, ki je bil nad Janšo ogorčen, dodal pa je, da je Kordiš postavil dovolj konkretno, natančno vprašanje. K besedi se je prijavil tudi poslanec SD Dejan Židan, ki je dejal, da »nihče v vladi ne sme igrati zdravnika«.  »To, kar se je zdaj dogodilo, da bo vlada govorila o zdravstvenem stanju posameznih poslancev, s katerimi se ne strinja, je nesprejemljivo. To je neposreden napad na poslanca,« je poudaril Židan.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič se je strinjal, da se ne gre postavljati v vlogo zdravnika. Po njegovi oceni bi moral Kordiš postaviti vprašanje v skladu z napovedjo pred sejo, torej ga že prej konkretizirati, da bi lahko nanj odgovorili bolj konkretno. Dodal pa je, naj si vsi nalijejo čistega vina, pometejo pred svojim pragom, »pa bo naša razprava bistveno bolj strpna.« V tem kontekstu je Vatovcu očital, da bi kot vodja poslanske skupine moral v tem mandatu že večkrat opozoriti na besede Mihe Kordiša, pa se ni nikoli odzval.

Poslanci Levice so nato napovedali obstrukcijo in sejo zapustili.