policisti ovadili tudi očeta

Grozil profesorjem dveh mariborskih fakultet in priklical policiste

A.S.
25. 1. 2021, 13.17
Posodobljeno: 25. 1. 2021, 13.28
Deli članek:

Polcisti so ovadili tudi očeta 29-letnega Celjana.

STA
Fotografija je simbolična.

Mariborski policisti so uspešno preiskali grožnje, ki jih je v času od avgusta 2019 do konca marca lani, prejelo več profesorjev, zaposlenih na dveh mariborskih fakultetah. Ugotovili so, da obstaja utemeljen sum, da za grožnjami stoji 28-letni Celjan. Policisti so ga zaradi suma storitve sedmih kaznivih dejanj groženj in enega kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov ovadili pristojnemu tožilstvu.

Celjan je z osebnimi podatki zaposlene na eni od fakultet ustvaril elektronski naslov in Googlov uporabniški račun, s katerega je nato na uradne elektronske naslove profesorjev posredoval pisma z grožnjami zoper njihovo življenje.

Hišna preiskava jih ni pustila praznih rok

Na podlagi zbranih obvestil so mariborski policisti od mariborskega sodišča prejeli odredbo za hišno preiskavo, ki so jo opravili junija lani. ni jih pustila praznih rok. Zasegli so mu razne elektronske naprave, ki so jih poslali v pregled in zavarovanje dodatnih dokazov na oddelek za računalniško preiskovanje mariborskih kriminalistov.

Pri pregledu zaseženih naprav se je potrdil utemeljen sum, da so bila grozilna sporočila poslana prav s teh naprav ter da jih je pošiljal osumljeni.

Zasegli revolver, ovadili tudi očeta

Med opravljeno hišno preiskavo so policisti pri Celjanu našli in zasegli tudi revolver, za katerega ni imel ustreznega dovoljenja. V hitrem postopku so mu izdali odločbo o prekršku. 

Zaseženi revolver je bilo v osnovi štartno - plinsko orožje, kriminalistični tehniki pa so ugotovili, da je bil predelan v strelno orožje.

Z nadaljnjim zbiranjem obvestil so možje v modrem, ugotovili, da je osumljeni orožje dobil v hrambo od očeta. Ker je bil on tisti, ki je preuredil strelno orožje, so policisti kazensko ovadili tudi njega. 

Tudi zaporna kazen

Za kaznivo dejanje grožnje je zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do šestih mesecev, za kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do treh let, za kaznivo dejanje nedovoljene
proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva pa se storilec kaznuje z zaporom do enega leta.