Vmešal se je koronavirus

Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade

R.T.
19. 1. 2021, 09.22
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 10.42
Deli članek:

Kolegij predsednika državnega zbora je odpovedan.

Bobo
Karl Erjavec

Predsednik Desus Karl Erjavec se je odločil, da začasno umakne soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Koalicija KUL se je namreč znašla v zagati. Kot je navedeno v dokumentu, objavljenem na spletišču državnega zbora, umik soglasja velja do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. 

Visoka verjetnost prenosa okužbe

Prejšnji teden je v državnem zboru potekala seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri je bil tudi direktor Sove Janez Stušek, za katerega se je izkazalo, da je okužen s koronavirusom. Poslanci in Stušek so bili skupaj v zaprtem prostoru kar eno uro, kar pomeni, da je verjetno prenosa okužbe bila visoka. Vse skupaj niti ne bi bilo tako pomembno, če se ne bi ravno te dni poslanci in poslanke na novo preštevali in odločali o tem, ali bo do konca tega mandata naš predsednik vlade še naprej Janez Janša ali ga bo zamenjal prvak stranke Desus.

Poslovnik DZ ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo. 

Po poslovniku DZ in ustavi mora po vloženi nezaupnici DZ volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS so predlog vložili v petek, kar pomeni, da je bil skrajni rok za sejo ta petek.

Postopek konstruktivne nezaupnice je tako končan. Morebitni nov predlog bodo morali ponovno vložiti, vključno s podpisi poslancev, je v ponedeljek za STA poudaril predsednik DZ Igor Zorčič.