NEPREDVIDEN ZAPLET

Kako jo je covid zagodel Erjavcu

Žiga Kariž
19. 1. 2021, 06.36
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 07.52
Deli članek:

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič bi glasovanje izvedel kljub okužbam v hramu demokracije, Karl Erjavec in koalicija KUL iščejo rešitev iz zagate.

STA
Možnosti, da bi Karl Erjavec postal novi predsednik vlade, so se včeraj močno zmanjšale.

Kot vemo, je prejšnji teden v državnem zboru potekala seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri je bil tudi direktor Sove Janez Stušek, za katerega se je izkazalo, da je okužen s koronavirusom. Poslanci in Stušek so bili skupaj v zaprtem prostoru kar eno uro, in verjetnost, da se je okužba prenesla tudi na katerega od poslancev, je visoka. Vse skupaj niti ne bi bilo tako pomembno, če se ne bi ravno te dni poslanci in poslanke na novo preštevali in odločali o tem, ali bo do konca tega mandata naš predsednik vlade še naprej Janez Janša ali ga bo zamenjal Karl Erjavec.

Erjavec se bo danes odločil, ali bo zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci začasno umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Po njegovem mnenju pa bi bilo prav, da postopek o konstruktivni nezaupnici prekinejo in ga nadaljujejo, ko bodo lahko o njej odločali vsi poslanci. 

O sklicu izredne seje državnega zbora, ki je za zdaj predvidena za sredo, bo tako danes odločal kolegij predsednika državnega zbora.

Bobo
Koaliciji KUL je epidemija zadala hud udarec.

Kratki roki

Že preboleli
Do zdaj so bili s koronavirusom okuženi tudi ministri Andrej Vizjak, Anže Logar in Vasko Simoniti ter poslanci Danijel Krivec, Primož Siter, Soniboj Knežak, Gregor Židan, Tadeja Šuštar, Karmen Furman in Eva Irgl.

Poslovnik državnega zbora namreč določa, da mora biti glasovanje o konstruktivni nezaupnici opravljeno v sedmih dneh od vložitve, torej je zadnji rok v petek. Da bi nezaupnica uspela, mora novega mandatarja podpreti vsaj 46 poslancev oziroma večina vseh naših predstavnikov in predstavnic v državnem zboru, glasovanje pa je tajno. Kot je sporočil predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC), tajnega glasovanja na daljavo ne morejo izvesti, zato bodo šteli le glasovi tistih, ki bodo prisotni. Za trenutno koalicijo to ne pomeni večjih težav, huje pa je za stranke, ki si na vrhu države želijo spremembe. Kot je znano, imajo predlagatelji do zdaj zbranih le 42 podpisov in s tem potencialnih glasov. Preostale štiri bi morali dobiti bodisi s strani poslancev koalicije bodisi s strani Jelinčičeve SNS in predstavnikov narodnostnih manjšin.

Kdo bo odsoten

Že dalj časa se z boleznijo bori Franc Kramar, poslanec Stranke Alenke Bratušek, in vprašanje je, če bo zmogel pot v Ljubljano, kjer bi lahko oddal svoj glas. Dodatna težava za koalicijo KUL je še dejstvo, da je bil včeraj na hitrem antigenskem testu pozitiven vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, okužen pa naj bi bil tudi eden od strokovnih sodelavcev stranke SD, kar pomeni, da je lahko okužb znotraj stranke še več. V kolikor bi bil Han pozitiven tudi na PCR-testu, možnosti, da bi se lahko udeležil izjemno pomembne seje, ki naj bi se glede na trenutne informacije zgodila že v sredo, ni. V samoizolaciji je tudi vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša. Na izid PCR-testa čaka še Matjaž Nemec, predsednik KNOVS, ostali člani komisije, Monika Gregorčič (SMC), Jerca Korče (LMŠ), Rudi Medved (LMŠ), Zmago Jelinčič (SNS), Blaž Pavlin (NSi), Anja Bah Žibert (SDS), Dejan Kaloh (SDS) in Primož Siter (Levica) naj bi prav tako opravili testiranje. PCR-testi so jim na voljo danes, hitre antigenske teste naj bi opravili pred sejo v sredo. Okužbo je sicer pred tedni že prebolel poslanec Siter.

Zorčič želi glasovanje

Preprosta matematika pove, da manj je poslancev in poslank na seji, manj je možnosti, da bi konstruktivna nezaupnica uspela. O dejanskem terminu seje se bo kolegij predsednika državnega zbora odločal danes, predsednik Igor Zorčič je že povedal, da je predvideni datum sreda in da ga ne namerava spreminjati. Zadnji dan za začetek seje je četrtek, kar pomeni, da bi bilo glasovanje v petek. Državni zbor sicer lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne za 30 dni, a Zorčič dvomi, da bo do tega dejansko prišlo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna potencialna okužba ali tvegan stik. Ob takem razpletu dogodkov, ki koaliciji KUL daje vedno manj možnosti za uspeh, ne gre spregledati dejanj direktorja Sove Janeza Stuška. Ta je na testiranje za covid-19 odšel praktično takoj po seji parlamentarne komisije in je očitno vedel, da obstaja možnost, da je okužen. Ni jih malo, ki se ob tem sprašujejo, zakaj je prišel v državni zbor. Na družbenih omrežjih se s strani podpornikov koalicije KUL pojavljajo namigovanja, da je bilo njegovo dejanje celo zlonamerno. Tovrstna namigovanja je zavrnil Igor Zorčič, predsednik državnega zbora, in jih označil za nekorektna podtikanja.

V iskanju rešitve

Karl Erjavec je včeraj popoldne iskal rešitev za nastalo situacijo in razmišljal o začasnem odpoklicu svojega soglasja h kandidaturi za predsednika vlade. »Glede na to, da nezaupnica zahteva večinsko podporo, menim, da bi bilo prav, da se o njej glasuje v polni sestavi DZ. Po informacijah, ki jih imam, se nekateri poslanci ne bi mogli udeležiti zasedanja v tem tednu,« je izjavil in dodal: »V tem trenutku še preučujem, kaj bom storil glede nesoglasja. Če bo prišlo do umika mojega soglasja, to ne pomeni, da ne bo razprave o tem v tistem trenutku, ko bo omogočeno, tako da bodo lahko vsi poslanci razpravljali v prostorih DZ.«