od govorca do sekretarja

Jelko Kacin bo skočil za kar 10 plačnih razredov

Mihael Korsika
15. 1. 2021, 19.30
Deli članek:

Vlada je vladnega govorca za covid Jelka Kacina imenovala za novega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, ki bo odgovoren za koordinacijo množičnega cepljenja.

STA
Jelko Kacin je bil doslej zaposlen v kabinetu zunanjega ministra, zdaj bo postal vladni funkcionar.

Dan pred napovedano vložitvijo predloga konstruktivne nezaupnice s strani Koalicije ustavnega loka je vlada z mesta vladnega govorca za covid-19 umaknila Jelka Kacina in ga imenovala za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Kacin bo po novem koordiniral množično cepljenje, ki poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ter skrbel za ažurno izmenjavo informacij in podatkov v povezavi s cepljenjem.

Nekdanji veliki politični nasprotnik aktualnega premierja Janeza Janše, za katerega je leta 2013 ocenjeval, da nima več stika z realnostjo, bo v novi vlogi državnega sekretarja nastopil v ponedeljek. Ob tem se ju bo občutno zvišala plača.

Postal bo funkcionar vlade

Z imenovanjem za državnega sekretarja v kabinetu premierja bo Kacin postal vladni funkcionar, saj je bil do zdaj zaposlen na zaupanje v kabinetu zunanjega ministra Anžeta Logarja. Slednji je s soglasjem vlade Kacinu že po enem mesecu dela vladnega govorca povišal plačo za 375 evrov bruto na 3386 evrov bruto.

Kot je razvidno s plačne lestvice za javni sektor, se bodo Kacinu z delovnim mestom občutno povišali prihodki. Državni sekretarji so namreč razvrščeni od 59. do 61. plačnega razreda, medtem ko je bil Kacin do zdaj v 50. plačnem razredu. Bruto plača za 59. plačilni razred znaša 4283 evrov, za 61. razred pa 4632 evrov. Brez dvoma si bo Kacin prislužil tudi dodatek za delo v težkih razmerah epidemije.

Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premierja, je za novembrsko plačo dobil 4724 evrov bruto oziroma 2778 evrov neto. To je sicer najmanj med vsemi sedmimi funkcionarji, ki so poleg Janše zaposleni v kabinetu predsednika vlade, je razvidno iz podatkov, ki nam jih je posredoval vladni urad za komuniciranje.

»Pejmo se mal' hecat«

Ocene Kacinovega dosedanjega dela so v javnosti in politiki sicer deljene. Novica o njegovem odhodu z mesta vladnega govorca je v javnost prišla dva dni po njegovem zadnjem spodrsljaju, ko je pred ponedeljkovo novinarsko konferenco, nevede, da so mikrofoni že vključeni, navzočim v novinarskem središču dejal: »Pejmo se mal' hecat.« Nekaj trenutkov kasneje je na novinarski konferenci spregovoril o tem, da je v nedeljo umrlo 24 bolnikov s covidom, s čimer je Slovenija presegla mejnik 3000 smrti zaradi novega koronavirusa.

Na družbenih omrežjih se je na Kacina usul plaz kritik. »Medtem ko se je število poskusov samomorov med mladimi povečalo. Medtem ko vedno več ljudi živi pod pragom revščine. Medtem ko otroci že več mesecev niso videli svojih sovrstnikov, morda tudi ne širše družine. Medtem ko hitri testi ne delujejo. Med vsem tem in še marsičem Jelko Kacin pred tiskovko: Pejmo se mal' hecat,« so zapisali pri Inštitutu 8. marec.

STA
Vlogo vladne govorke za covid bo začasno prevzela Kacinova namestnica Maja Bratuša.

Kacin je dan kasneje dejal, da so bile besede namenjene »pomiritvi ekipe Ukoma, ki se je ob prekinitvi znašla v zelo stresni situaciji«. Ob tem se je opravičil za izjavo.
To ni bil Kacinov prvi spodrsljaj. Decembra je, takrat nevede, da je še vedno v kadru kamere, po odhodu izza govorniškega pulta na novinarski konferenci snel zaščitno masko. Kasneje je pojasnjeval, da je to storil, da bi popil kozarec vode.

Javnost si ga je v vlogi vladnega govorca najbolj zapomnila po neprestanem naštevanju krivcev za širjenje okužb z novim koronavirusom, od zabav v lovskih kočah in zidanicah do pogrebov, porok in domnevnega druženja po garažah. Pretežni del opozicije je že nekaj časa zahteval njegov odhod. Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je že v začetku oktobra pisala predsedniku vlade in ga pozvala, naj zamenja Kacina. Za njegovo zamenjavo so se zavzeli tudi v LMŠ, Levici in SAB.

Vlogo uradne vladne govorke za covid-19 bo po Kacinovem odhodu začasno prevzela njegova dosedanja namestnica Maja Bratuša.