Vložili konstruktivno nezaupnico

Erjavec upa, da bodo to spoznali tudi poslanci v državnem zboru

S.R.
15. 1. 2021, 14.57
Posodobljeno: 15. 1. 2021, 18.46
Deli članek:

Koalicija ustavnega loka in prvak Desusa Karl Erjavec so vložili konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše. Zbrali so 42 podpisov.

STA
Karl Erjavec

Skupina 42 poslancev je danes v državni zbor vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS.

Erjavec je sicer pojasnil, da obžaluje, da se pod nezaupnico ni podpisalo 43 poslancev, temveč samo 42. Še vedno je sicer prepričan, da lahko s konstruktivno nezaupnico uspejo in s tem ustavijo "denormalizacijo" države. Meni, da je treba preprečiti nadaljnjo kršenje temeljnih ustavnih načel, kot so "vpletanje v pravosodje," "preprečavanje svobode medijev," "posegi v policijo in državno tožilstvo." 

Ne uživajo zaupanja

Med vložitvijo predloga za izvolitev novega predsednika vlade in volitvami mora poteči najmanj 48 ur, razen če državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev ne sklene drugače ali če je država v vojnem ali izrednem stanju. Tajno glasovanje o predlogu konstruktivne nezaupnice bo tako potekalo na izredni seji DZ prihodnji teden. Kot je razvidno iz vabila na sejo kolegija predsednika DZ, ki sicer še mora potrditi dnevni red seje, bodo poslanci obravnavo predloga konstruktivne nezaupnice začeli v sredo ob 10. uri.

Erjavec upa, da bodo tudi poslanci v državnem zboru spoznali, trenutna politika vlade ni tista politika, za katero so se "borili pred 30 leti." Spomnil je še na dogajanje okoli nakupovanja zaščitne opreme, pri čemer je izrazil upanje, da se bo zadeva preiskala, a glede tega v tem trenutku "ni optimist." Po njegovem mnenju je politika trenutne vlade usmerjena predvsem v rušenje države, kar želijo s koalicijo KUL ustaviti. "Pričakujem, da bodo tudi poslanci v državnem zboru to spoznali," je dejal. "Če bo vlada oblikovana, to ni vlada Karla Erjavca, ampak to je vlada ljudi, ki želijo, da se Slovenija vrne na pravo pot," je zaključil."Vidimo, da je danes mednarodni položaj Slovenije povsem drugačen kot v preteklih 30 letih. Naši partnerji so države, ki imajo težave z vladavino prava. Oddaljili smo se od jedrne Evrope," je naštel Erjavec, ki v tem trenutku sicer glavni problem vidi v tem, da je "ta vlada izjemno neuspešna, ko gre za boj proti epidemiji covid-19. Vidimo, da so tukaj številke zelo jasne." Po njegovem mnenju bi morala vlada glede na vse te objektivne okoliščine odstopiti že sama, saj da je sprejemala neučinkovite ukrepe ter predvsem povzročila zmedo in to, da ljudje tem ukrepom ne zaupajo, kar pomeni, da "tudi ne zaupajo tej vladi."

Odzivi

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je dejal, da bo morebitna izglasovana nezaupnica zmaga pravne države, njeno neizglasovanje pa zmaga mračnjakov. "Tu nismo zato, da bi se pogovarjali, kdo je dal podpis, kdo ni dal podpisa in ali je morebiten neuspeh nezaupnice za nas poraz. Mi smo opozicija, delo opozicije je, da opozarja na napake, ko gre zadeva predaleč, pa ukrepa," je dejal.

Po besedah predsednice SD Tanje Fajon v stranki trdno ostajajo pri odločitvi, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, za zamenjavo aktualne vlade, ki je po njihovi oceni škodljiva. Kot je dejala, to ni projekt enega človeka, ampak enakovrednih partnerjev. Ne bodo ponavljali napak levosredinskih vlad, namen imajo delati do konca mandata, je napovedala.

Predsednica SAB Alenka Bratušek, ki je bila kritična do vladnega načina obvladovanja epidemije, je dejala, da s podpisniki predloga konstruktivne nezaupnice ponujajo vlado, ki bo komunicirala na človeški način in ukrepe sprejemala skupaj s stroko.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je premierju Janezu Janši očital, da je kopiral politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nadaljevanje take politike pa ne vodi nikamor drugam kot v razpad države. Glasovanje bo po njegovi oceni test, pri katerem se bo vsak poslanec moral vprašati, ali v prsih sliši svojo vest ali politično kariero.

Ob robu vložitve in predstavitve predloga konstruktivne nezaupnice se je na dogajanje odzval tudi poslanec in podpredsednik SMC Igor Zorčič. "Več mesecev se pritiska SMC, češ samo 'od vas je odvisno'. Ampak današnja tiskovka zgovorno priča, kje je problem," je zapisal.