Še enkrat s poslanci

Karl Erjavec bo razkril svoje karte

G.G./STA
15. 1. 2021, 07.07
Posodobljeno: 15. 1. 2021, 07.53
Deli članek:

Danes bo znano, če je predsednik Desusa Karl Erjavec zbral dovolj "materiala", da bi sploh lahko razmišljali o vložitvi konstruktivne nezaupnice.

STA
Karl Erjavec bo predstavil, kakšno je stanje v Desusu.

Predsednik Desusa in v opozicijskih vrstah načrtovani kandidat za novega predsednika vlade Karl Erjavec je po torkovi večurni razpravi s poslanci Desusa sporočil, da ima njihovo podporo in podpise, a se je pozneje izkazalo, da jih še niso prispevali. Poslanec Branko Simonovič je za TV Slovenija namreč pojasnil, da so dali soglasje k podpisom, niso pa imeli na mizi celotnega besedila nezaupnice, ampak le tri strani. "Normalno je, da dokler ne preberem dokumenta v celoti, podpisa ni. Očitno je gospod Erjavec to razumel drugače," je dejal. Erjavec se bo dopoldne še enkrat srečal s poslanci Desusa.

Koliko poslanskih podpisov bo dejansko pod predlogom nezaupnice vladi Janeza Janše, bo torej znano danes, dejanska podpora morebitni novi vladi pa se bo izkazala na tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade prihodnji teden. To naj bi potekalo na izredni seji državnega zbora sredi prihodnjega tedna.

Stranke KUL in Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Za izvolitev novega predsednika vlade je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Kot je večkrat ponovil Erjavec, želi potencialna nova vlada delati do konca mandata. "Glavni cilji so predvsem to, da normaliziramo državo, preprečimo ugrabitev zlasti neodvisnih, nadzornih institucij," je dejal v torek. Prva naloga je sicer spopad z epidemijo.

Če nezaupnica ne bo izglasovana, pa bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je v četrtek pojasnil v oddaji Tarča na TV Slovenija.