V hribih in alpskih dolinah blizu rekordov

»Pogosto toliko snega ne zapade niti v celotni meteorološki zimi«

C.E.
4. 1. 2021, 15.20
Posodobljeno: 4. 1. 2021, 15.33
Deli članek:

V zaprtih alpskih dolinah severozahodnega kota Gorenjske je zapadlo ogromno snega. Še več ga je v hribih in gorah.

meteo.si
Na Kredarici je skoraj štiri metre snega.

Še vedno je v gorah zlasti v Julijskih Alpah velika nevarnost proženja snežnih plazov. Zaradi hladnega vremena v prihodnjih dneh, se bo nevarnost le počasi zmanjševala.

Pri Agenciji za okolje so pripravili podrobnejši pregled vremenskega dogajanja v zadnjem tednu ali dveh. To je obdobje obilice padavin, zlasti na zahodu države. V Bohinju in Zgornjesavski dolini je bilo dovolj hladno, da je pogosto snežilo. V Zgornji Bohinjski dolini je v bilo v ponedeljek dobrega pol metra snega. Če ne bi med sneženjem občasno deževalo, bi ga bilo še več, mogoče toliko kot v Ratečah (120 centimetrov), ki ležijo 250 metrov višje.

»Nenavadno veliko snega za začetek januarja« leži tudi v nižjih delih visokogorja in v sredogorju, so zapisali na Arsu. Vogel je pripravljen na smučarje z 260 centimetri, Vršič in Rudno polje ga imata nekaj manj kot dva metra, slab meter ga je tudi na Vojskem nad Idrijo.

Lahko govorimo o rekordnih količinah snega? »V Ratečah je bilo 4. januarja nazadnje več snega davnega leta 1951, ko je bila zima izredno snežena. Na Vojskem in v Bohinjski Češnjici je bilo več snega pred 15 leti, v zadnjih 70 letih pa je bilo nekajkrat več snega kot letos,« pojasnjujejo na Arsu slovenski javnosti, ki v zadnjih letih tarna zaradi skopo odmerjenh pošiljk snega. Z izjemo severozahoda države, po nižinah Slovenije tudi v tej zimi prevladuje sivina.

Bobo
Opozorilo na nevarnost plazov na Ljubelju na poti na Zelenico.

V gorah pa se veje smrek šibijo pod belim pritiskom. Bela podlaga je mogočna. V Julijskih Alpah je debela od tri do štiri metre. Na Kredarici, ki leži 2514 metrov nad morjem, je v decembru zapadlo 544 centimetrov snega. To je vsota dnevnih vrednosti, trenutno pa ga je 385 centimetrov, na Kaninu še nekaj centimetrov več. »Pogosto toliko snega ne zapade niti v celotni meteorološki zimi. Višina padavin je bila decembra kar 409 mm (trikratnik dolgoletnega povprečja), kar je z naskokom decembrski rekord zadnjih 66 let,« so postregli z zanimivimi informacijami na Arsu.