Imamo zdravstvo, kot ga imamo

Milan Krek z mislimi že pri tretjem valu: "Naš namen in cilj je, da pocepimo najmanj 1.200.000 ljudi"

L.K.
2. 1. 2021, 13.18
Posodobljeno: 3. 1. 2021, 08.02
Deli članek:

Cepljenje se nadaljuje, hitri testi so pomemben korak naprej.

Twitter Vlada RS
Milan Krek pred izolsko bolnišnico.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v soboto obiskali Splošno bolnišnico Izola, kjer so se srečali z njenim vodstvom. Kot so sporočili, je tema obiska bila seznanitev z aktualnim stanjem in cepljenje zdravstvenih delavcev proti covidu-19.

Ne gre čez noč

Direktor NIJZ Milan Krek je po srečanju pred vhodom bolnišnice pojasnil, da po bolnišnicah hodijo »zato, da bi preverili, koliko smo se v tem trenutku možni zoperstaviti morebitnemu tretjemu valu, ki bi zahteval bistveno večjo obremenitev zdravstva«. Zato moramo, tako Krek, sprejeti tudi tiste ukrepe, ki nam morda niso všeč, »ker imamo zdravstvo, kot ga imamo.« »Zdravstvo je tako, kolikor smo vsa leta vlagali vanj. Čez noč se stvari ne da spremeniti. V pomladnih in poletnih mesecih smo zelo veliko naredili, čeprav se sliši ravno obratno,« je poudaril Krek, ki ga skrbi, ali bo slovensko zdravstvo v primeru tretjega vala zmoglo vsem nuditi pomoč.

600 do 700 na teden

Za bolnišnice je dejal, da so se od pomladi do jeseni zelo dobro pripravile na jesenski val – tako kadrovsko, kot tudi z opremo, torej posteljami, respiratorji itd. »V poletnih mesecih smo zagotovili enormne količine zaščitnega materiala,« je dejal Krek in dodal, vseeno vsak teden zboli približno 600 do 700 zdravstvenih delavcev. »To predstavlja dodaten problem znotraj zdravstvenega sistema,« je povedal.

Še najmanj štiri registracije

Cepljenje zdravstvenih delavcev se sicer nadaljuje. »V naslednjih tednih bomo dobivali približno 16.000 doz na teden. V Evropski uniji se obetajo še najmanj štiri registracije cepiv. Naš namen in cilj je, da pocepimo najmanj 1.200.000 ljudi,« je dejal Krek. Je pa opozoril, da nam cepivo v tem trenutku ne daje tako velike zaščite, da bi se lahko obnašali brezskrbno.

Hitre teste pa je označil za pomemben korak naprej, s skušajo z njimi odkriti čim več »asimptomatičnih okuženih in jih izolirati«.