Prvi smrček HGSS

FOTO: Pes, ki so ga skoraj uspavali, po potresu v Petrinji izpod ruševin rešil žensko

J.P.
2. 1. 2021, 11.01
Deli članek:

Tudi takšne zgodbe piše življenje.

Facebook
Draco

Po torkovem rušilnem potresu, v katerem je ugasnilo sedem življenj, 26 ljudi pa je bilo poškodovanih, je danes na Hrvaškem dan žalovanja. Spomnimo: potres z magnitudo 6,2 je stresel območje Siska, Petrinje in Gline.

Največ smrtnih žrtev je tresenje tal zahtevalo v vasi Majske Poljane blizu Gline. V ruševinah več družinskih hiš je umrlo pet krajanov, med katerimi je bil najmlajši 20-letnik. V središču Petrinje je umrla 12-letna deklica, v Žažini blizu Siska pa starejši moški.

Nastala je tudi večja gmotna škoda. Doslej so prijavili poškodbe na več kot 4000 objektih, od tega jih najmanj 200 ne bo mogoče prenoviti.

Pes iz zavetišča

Kot tolikokrat poprej se je tudi tokrat za neprecenljivega izkazal človekov najboljši prijatelj. Tudi tokrat so psi v ruševinah iskali ljudi, tudi tokrat uspeh ni izostal. Tako se je na družabnih omrežjih znašla zgodba enega od teh junakov, ki pa se kaj lahko ne bi pisala. Pes, po videzu sodeč belgijski ovčar, je tako imenovani »zavetiščnik«, piše v objavi. Zaradi agresije bi skorajda zaključil svojo življenjsko pot, a je Kruno Stipetić, ki je, sklepamo po fotografijah, pozneje postal njegov vodnik, verjel, da je malinoisu le treba dati priložnost. Ni se motil, piše v objavi. »Draco, prvi smrček HGSS-a (HGSS – hrvaška gorska reševalna služba, op. a.), je našel in rešil žensko, ki jo je pod seboj zakopala v stavbi petrinjske uprave.«