Ukrep

V Belgiji zaostrili nadzor pri vstopu v državo

L.K./STA
2. 1. 2021, 12.46
Posodobljeno: 2. 1. 2021, 12.48
Deli članek:

V Belgiji od petka velja zaostren nadzor nad vsemi, ki pridejo v državo. Vsi, ki pridejo iz t. i. rdečih območij, kjer so bili več kot 48 ur, morajo v karanteno. Kot pojasnjujejo pri vladi, želijo s tem ukrepom omejiti grožnjo, ki jo predstavlja novi, bolj nalezljiv sev novega koronavirusa.

Profimedia
Belgija je ena huje prizadetih držav v pandemiji covida-19, jeseni je bila v vrhu evropskih držav po številu okužb na 100.000 prebivalcev.

Obvezna karantena z rdečih območij velja za vse, ki pridejo v Belgijo. Karanteno bodo lahko prekinili, če bodo po sedmih dneh negativni na novi koronavirus. Tisti s prebivališčem v Belgiji pa bodo morali v vsakem primeru na testiranje prvi in sedmi dan karantene.

Izjema karantene med drugim velja za zaposlene v ključnih sektorjih, študenti pa lahko prekinejo karanteno za udeležbo na izpitu.

Policija tako na mejnih prehodih na avtocestah, železniških postajah in letališčih že naključno preverja, ali imajo potniki izpolnjen obvezen obrazec. Tisti brez dovoljenja za bivanje v Belgiji, pa morajo predložiti tudi negativen test na novi koronavirus.

Ukrep bo v veljavi do najmanj 15. januarja, piše na vladni spletni strani, posvečeni novemu koronavirusu.

Belgija je ena huje prizadetih držav v pandemiji covida-19, jeseni je bila v vrhu evropskih držav po številu okužb na 100.000 prebivalcev.