pomoč

Kacin o novi izjemi pri prehajanju meje s Hrvaško

A.S.
30. 12. 2020, 11.36
Posodobljeno: 30. 12. 2020, 13.11
Deli članek:

Na dopoldanski novinarski konferenci je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin dejal, da so oči in misli Evrope usmerjene k južni sosedi Slovenije. Na pomoč Hrvaški je že priskočila tudi naša država. Včeraj zvečer je iz logističnega centra v Rojah na pot krenil prvi konvoj pomoči, danes dopoldne pa so v Petrinjo poslali novo pošiljko pomoči.

Reuters
Na območju Petrinje, Gline in Siska popolnoma uničenih najmanj tisoč objektov, prebivalci potrebujejo pomoč.

Kacin je povedal, da je vrednost pomoči ocenjena na 160.000 evrov.

"Interes za pomoč je velik tudi med prebivalci Slovenije. Pomoč za območje, ki ga je prizadel potres, zbirajo številne humanitarne organizacije," je dejal Kacin. Vlada je ob tem sprejela novo izjemo, ki velja pri prehajanju meje s Hrvaško: Do preklica velja, da osebe, ki potujejo v Republiko Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic zaradi potresa in se vračajo najkasneje v 48 urah po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega izvida testa na novi koronavirus, prav tako za njih ne bo odrejena karantena, je sporočil vladni govorec.

Prehajanje meje brez karantene oziroma negativnega testa je možno za  organizirano pomoč in ne za individualne obiske.

Izpostavil je, da izjema ne velja za tiste, ki bi radi obiskali svoje sorodnike na Hrvaškem, tudi hrvaške oblasti opozarjajo, naj se ne povzroča dodatna gneča na ogroženih območjih. 

Po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana izjema velja samo za organizirano pomoč. Dejal je, da je pomoč ljudi, ki se zbirajo v skupine in inciative za pomoč Hrvaški, mogoča, ampak samo organizirano, na primer prek različnih društev. Mogoče so različne oblike pomoči. "Pomembno je, da so organizirane in da so z druge strani potrjene," je poudaril.

Srečko Šestan: Slovenija takoj ponudila pomoč

Šestan je dejal, da je Slovenija pomoč južni sosedi ponudila takoj, a je morala počakati, da Hrvaška za pomoč zaprosi tudi uradno. "Takoj smo sprožili vse mehanizme in oblikovali paket pomoči. Včeraj ob 20. uri so krenili prvi tovornjaki (dva tovornjaka s štirimi bivalnimi zabojniki za namestitev ljudi)," je povedal in pojasnil, da so se tovornjaki nazaj v centralno skladišče vrnili že ponoči in se danes dopoldne spet odpravili na pot. "Drugo pomoč smo poslali danes po 9. uri, in sicer 10 velikih napihljivih šotorov za prebivalce, s kompletno opremo za ogrevanje in razsvetljavo, s 100 terenskimi posteljami in še dodatnimi 100 spalnimi vrečami. Po naši oceni smo zagotovili 150 bivalnih mest," je pojasnil.