DObili smo že drugo pošiljko

Cepljenje: najprej starostniki v domovih, nato zdravstveni delavci, nato pa ...

B.K.
30. 12. 2020, 11.49
Posodobljeno: 30. 12. 2020, 12.06
Deli članek:

Cepljenje v Sloveniji poteka po načrtih in je uspešno, je poudarila koordinatorica programa cepljenja na NIJZ.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Marta Grgič Vitek, koordinatorica programa cepljenja na NIJZ.

V soboto smo v Sloveniji prejeli prvo pošiljko Pfizerjevega cepiva. Skupno smo prejel 9750 odmerkov. NIJZ je še isti dan pripravil odmerke, vsi so bili razdeljeni že v nedeljo. Razdeljeni so bili na 79 mest, v 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov. 9.600 jih je bilo namenjenih za Domove za starejše občane (DOS), od tega 8.600 za oskrbovance in 600 za zaposlene. 550 jih je bilo namenjenih za bolnišnice. Večina jih je bila porabljena že prvi dan, je na dopoldanski novinarski konferenci povedala Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ.

Po prvih podatkih, ki sicer še niso vnešeni v elektronsko bazo, je bilo cepljenih skoraj 8.000 starostnikov v domovih in 1.500 tam zaposlenih. Cepljeni so tako bili skoraj vsi, ki virusa še niso preboleli.

V prvi fazi se tako cepi najbolj ranljive skupine in zdravstvene delavce, kar je res pomembno, saj lahko le tako omilimo pritisk na javnozdravstveni sistem, je poudarila Grgič Vitkova. “Pričakujemo, da je začetek cepljenja že začetek konca epidemije,” je dejala.

Po oskrbovancih v DOS, njihovih oskrbovalcih in zdravstvenih delavcih, pridejo na vrsto ostali starejši. “Vsi, ki so starejši od 60 let bodo prednostna skupina.” Za njimi bodo prišli na vrsto še ostali kronični bolniki in zaposleni v drugi kritični infrastrukturi. Šele nato pridejo na vrsto vsi ostali.

Cepivo je sicer varno, je še poudarila Grgič Vitkova. Učinkovito je v 95 odstotkih, zaščita pa je vzpostavljena 7 dni po drugem odmerku. Stranski učinki so lahko utrujenost, glavobol, bolečine na mestu cepljenja, bolečine v mišicah, mrzlica in povišana temperatura. A vsi ti stranski učinki so blagi do zmerni in izzvenijo v nekaj dneh.

Danes je v Slovenijo prispela že nova pošiljka cepiva, 6.800 odmerkov. Ta pošiljka bo namenjena zdravstvenim delavcem v bolnišnicah.