na območju Petrinje, Gline in Siska

FOTO: Številni ostali brez domov, najmanj tisoč popolnoma uničenih objektov

A.S./STA
30. 12. 2020, 10.50
Posodobljeno: 30. 12. 2020, 11.44
Deli članek:

V rušilnem potresu, ki je v torek stresel območje južno od Zagreba, je na območju Petrinje, Gline in Siska popolnoma uničenih najmanj tisoč objektov, še najmanj toliko jih je poškodovanih, je danes sporočil predsednik sisaško-moslavške županije Ivo Žinić. Potrdil je, da zaenkrat nimajo prošenj za iskanje pogrešanih svojcev.

Reuters
Gmotna škoda v Petrinji.

Kot je še dejal, v Glini in okolici ni oskrbe z vodo, medtem ko v nekaterih predelih Petrinje prihaja do motenj pri dobavi električne energije.

Žinić je še povedal, da je minulo noč v organiziranih namestitvah preživelo približno 500 ljudi, ki so v torkovem potresu ostali brez domov. Večino so namestili v vojašnico v Petrinji. Dodal je, da so bili številni tudi pri sorodnikih in prijateljih.

STA
Na območju Petrinje, Gline in Siska je popolnoma uničenih najmanj tisoč objektov.

Profimedia
Potres je uničil tudi nekatere ceste v Petrinji.

Nekateri niso želeli zapustiti domov

Del prebivalcev kljub zagotovljeni namestiti ni želel zapustiti svojih uničenih domov in so noč preživeli v avtomobilih ali ob ognju na prostem, je dodal.

Potrdil je tudi, da je v torkovem potresu umrlo sedem ljudi, od tega pet v vasi Majska Poljana v bližini Gline. Potres je po eno smrtno žrtev zahteval v Petrinji in v Žažini pri Sisku.

Bobo
Nekateri so noč preživeli ob ognju na prostem.

Poudaril je, da zaenkrat nimajo prijav, da bi kdo pogrešal svojce, a pojasnil, da bo končno število mrtvih in poškodovanih znano, ko bodo reševalci pregledali tudi najbolj oddaljene vasi v županiji. Hrvaško notranje ministrstvo je v torek zvečer sporočilo, da je bilo v torkovem potresu poškodovanih 26 oseb, od tega šest huje.

Na območju županije so danes zabeležili tri nove potresne sunke z magnitudami 4,8, 4,7 in 3,9. Gasilci so sporočili, da so današnji potresni sunki povzročili dodatno škodo na več že poškodovanih objektih, predvsem na dimnikih in strehah.

Na Hrvaškem v soboto dan žalovanja

Na Hrvaškem bo v soboto dan žalovanja za žrtvami torkovega potresa. Vlada je tudi odobrila 120 milijonov kun (16 milijonov evrov) nujne pomoči po potresu ter odprla posebni račun za zbiranje finančne pomoči žrtvam potresa.

Odločitev hrvaške vlade za sobotni dan žalovanja sta že podprla hrvaški predsednik države in predsednik parlamenta, Zoran Milanović in Gordan Jandroković.

Hrvaška vlada je današnjo sejo začela z minuto molka za umrlimi v torkovem potresu. Hrvaški finančni minister Zdravko Marić je pojasnil, da bo 120 milijonov kun nujne pomoči namenjenih za nujno potrebna dela pri odpravi posledic potresa. Največ denarja, 100 milijonov kun (13,3 milijona evrov), bo namenjenega sisaško-moslaški županiji, ki je najbolj prizadeta v potresu. 15 milijonov kun (dva milijona evrov) bo namenjenih zagrebški županiji, pet milijonov kun (670.000 evrov) pa karlovški županiji, kjer je potres prav tako povzročil gmotno škodo.

Bobo
Posledice potresa na Hrvaškem - Majska poljana.

Marić je še dejal, da je vlada odprla poseben državni račun, na katerega je možno nakazati finančno pomoč za popotresno obnovo. Opozoril je, da so že dobili informacije o lažnih računih za humanitarno pomoč, zaradi česar je prebivalce pozval, naj bodo pozorni pri svojih humanitarnih nakazilih.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob začetku vladne seje povedal, da se je že pogovarjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ter da je Evropska unija pripravljena pomagati Hrvaški tudi po torkovem potresu. Pojasnil je, da bodo na Hrvaškem najprej popisali potresno škodo, nato pa bo država zaprosila za pomoč iz solidarnostnega sklada EU.

Napovedal je, da se bo danes srečal s podpredsednico Evropske komisije Dubravko Šuico in evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. Šuica in Lenarčič bosta v spremstvu več hrvaških ministrov nato obiskala Petrinjo.