Odpoved zaposlitve

Prisilni odliv v upokojitev bi še dodatno ogrozil dostopnost zdravstva

L.K.
28. 12. 2020, 12.29
Posodobljeno: 28. 12. 2020, 14.22
Deli članek:

Slovenija je po številu vseh zdravnikov na prebivalca na samem repu evropskih držav, ukrep pa da bi bil še en dodaten šok za slovenski zdravstveni sistem, opozarjajo.

Bobo
Ukrep so označili za "skrajno neprimeren".

Danes je v obravnavni predlog sedmega interventnega zakona, ki ga je vlada pripravila v odziv na epidemijo covida-19. V njem je tudi določba o možnosti odpovedi zaposlitve ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev – ko delavec izpolni 40 delovne dobe in 60 let starosti ali pa 15 let delovne dobe in 65 let starosti.

Kot so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije, bi to za zdravstvo pomenilo, da bi že letos pogoje za upokojitev izpolnilo 497 zdravnikov in 117 zobozdravnikov, do konca leta 2022 pa še dodatnih 290 zdravnikov in 47 zobozdravnikov. "To je skupaj kar 951 zdravnikov in zobozdravnikov ali 10,51 odstotka vseh trenutno aktivnih zdravnikov in zobozdravnikov. Kakršen koli prisilni odliv v upokojitev bi še dodatno ogrozil dostopnost zdravstva," so zapisali in ukrep označili za "skrajno neprimeren".

Na sekundarni ravni zdravstvenega varstva bi se s sprejetim ukrepom do konca leta 2022 upokojilo na primer 50 internistov, 32 psihiatrov in 19 ortopedskih kirurgov."To bi močno poslabšalo dostopnost do specialistične in bolnišnične obravnave."

Sprejeti ukrep bi na področju družinske medicine do konca leta 2022 pomenil, da bi se ob vsesplošnem pomanjkanju družinskih zdravnikov v upokojitev lahko poslalo še dodatno 185 družinskih zdravnikov, kar predstavlja 13,43 odstotka vseh, na področju pediatrije bi to pomenilo izgubo 76 pediatrov do konca leta 2022 (oziroma 11,66 odstotka vseh) in 52 ginekologov s področja ginekologije (oziroma 13,27 odstotka vseh). Do konca leta 2022 bi pogoj za upokojitev izpolnilo tudi 164 zobozdravnikov (11,85 odstotka vseh)

"Zastavlja se vprašanje, kako bo zagotovljeno, da bodo ti postopki potekali transparentno in ne bodo uporabljeni za prisilno upokojevanje le nekaterih zaposlenih, ki bodo izpolnili te pogoje. Slednje ne velja le za zdravstvo ampak za celotno javno upravo in tudi gospodarstvo," opozarjajo.

Na koncu so zapisali še, da je Slovenija po številu vseh zdravnikov na prebivalca na samem repu evropskih držav, ukrep pa da bi bil še en dodaten šok za slovenski zdravstveni sistem.

Neprecenljiva vsaka zdravniška roka

Podobno izpostavljajo tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Kot so poudarili, je v tem trenutku potrebna vsaka zdravniška roka in bo neprecenljiva tudi v času okrevanja zdravstva po epidemiji, zato predlog v Fidesu ocenjujejo kot neprimeren in škodljiv.

"Eden izmed glavnih razlogov, zaradi katerih je treba izvajati vse protikoronske ukrepe, je pomanjkanje kadrov, ki je celo večji problem kot opremljenost prostorske zmogljivosti bolnišnic. Zato je popolnoma nelogično in kontraproduktivno, da bi v takšni situaciji kot interventni ukrep predlagali nekaj, kar bo število zdravnikov v javnem sistemu zmanjšalo in akutnost kadrovske situacije pri boju zoper epidemijo covida-19 še dodatno poslabšalo," je zapisal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Ali jih potrebujejo?

Finančni minister Andrej Šircelj sicer pojasnjuje, da ne gre za to, da bi kogarkoli prisilno upokojevali, pač pa da se za tiste, ki izpolnijo pogoje za upokojitev, še enkrat preveri, ali jih delodajalci potrebujejo, je pojasnil. "Gre za to, da se da prostor mlajšim, ki iščejo zaposlitev," je dodal.