nadaljevanje cepljenja proti covidu-19

Jelko Kacin: Poročil o zapletih, ki bi jih stanovalcem DSO povzročilo cepljenje, ni

A.S. / Ž.K.
28. 12. 2020, 11.01
Posodobljeno: 28. 12. 2020, 15.10
Deli članek:

Danes se nadaljuje cepljenje proti covidu-19, predvsem zaposlenih v domovih za starejše in zdravstvu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Sloveniji se je cepljenje s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha začelo v nedeljo. V prvi pošiljki je bilo 9570 odmerkov, večino so jih že porabili za cepljenje stanovalcev ter najbolj izpostavljenih zaposlenih v domovih za starejše in zdravstvu, ki še niso preboleli covida-19. Ponekod pa cepijo tudi danes, predvsem zaposlene, ki jih v nedeljo ob začetku cepljenja ni bilo na delovnem mestu.

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in sporočil, da poročil o morebitnih zapletnih po cepljenju zaenkrat ni. Zapisal je: "Danes v skladu z načrtom nadaljujejo cepljenje, predvsem zaposlenih v DSO in zdravstvenih delavcev. Vse poteka normalno, do sedaj pa ni poročil o morebitnih zapletih, ki bi jih stanovalcem DSO povzročila uporaba cepiva". 

Cepiva več od naročenega

Slovenija do konca leta pričakuje še novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot kažejo informacije iz domov za ostarele, pa je odmerkov za cepljenje več, kot kažejo uradne številke. Igor Muževič, zdravnik iz kamniškega doma za ostarele, je namreč objavil, da je v skoraj vsaki steklenički namesto petih predpisanih odmerkov cepiva šest odmerkov. V Ameriki in tudi v Veliki Britaniji so dovolili uporabo odvečnega cepiva, pri nas pa je drugače. Da bi veljalo uporabiti tudi odvečno cepivo, je prav tako menil Mario Fafangel z NIJZ, a zadnjo besedo je vseeno imelo ministrstvo za zdravje. Le to se je odločilo, da bo sledilo priporočilom Evropske agencije za zdravila (EMA), ki je izdala navodilo, da se ostanek zavrže. Tako kljub temu, da bi lahko že s prvo pošiljko cepili približno 2000 ljudi več, kot je bilo predvideno, zdravniki tega ne smejo storiti. To odločitev je prek družbenega omrežja Twitter pojasnil Muževič: »V primeru kakršnihkoli težav se na sodišču ne moreš zagovarjati, tudi če nisi nič kriv.« Je pa državna sekretarka Marija Magajne napovedala, da bodo na ministrstvu za zdravje tudi na podlagi izkušenj z včerajšnjega prvega dne cepljenj razmislili o dovoljenju za uporabo »odvečnega« šestega odmerka.

Manjše nedoslednosti

Ob robu včerajšnjega vsesplošnega navdušenja se je pojavila tudi pripomba o nedoslednostih pri razporejanju cepiva. Tako naj bi nekateri domovi prejeli več cepiva, kot so ga naročili, in drugi manj. »Kako so 'talali' odmerke, sam bog ve. Mi smo naročili 110, dobili 70. Drug DSO je naročil 65, dobil 85,« je objavil Muževič. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so domovi dobili toliko cepiva, kot je bilo izraženega interesa med stanovalci, zaposleni pa zgolj sorazmeren delež.