Štrajk v semiški Iskri

FOTO: Delavcem prekipelo, prejeli so občutno nižjo božičnico kot v Ljubljani in Kranju

S.R.
24. 12. 2020, 11.39
Posodobljeno: 24. 12. 2020, 12.09
Deli članek:

Delavci v semiški Iskri so se danes odločili za stavko, saj jim je zaradi razlik v izplačilu božičnice prekipelo. Kot je pojasnil sindikalist Matija Skala, nočejo, da jih imajo za bedake.

Bobo
Stavka delavcev semiške Iskre.

V semiškem obratu Iskre, poslovni enoti Kondenzatorji, so danes delavci odložili delo in se zbrali pred podjetjem, poroča Dolenjski list. Razlog za nezadovoljstvo, pravzaprav bes zaposlenih, so razlike v izplačilu božičnice. Sami bodo namreč prejeli po 50 evrov bruto ali celo manj, medtem ko se bodo zaposleni v Iskrinih poslovnih enotah v Ljubljani, Kranju in Šentvidu veselili po 300 evrov božičnice. Stavka med 100 in 150 delavcev, poroča STA, ki dodaja, da je delavce vodstvo podjetja prejšnji teden obvestilo, da bo letos izplačana božičnica v višini do 300 evrov glede na poslovno uspešnost, v torek pa so nato prejeli odločbe, po katerih bo božičnica izplačana različno po poslovnih enotah.

Bobo
Stavka delavcev semiške Iskre.

Skala je povedal še, da je 50 delavcev z novim letom prezaposlenih na drugo firmo, FMG. "Veliko je negotovosti, kaj bo tam z njimi. Govori se, da bodo na druge firme prerazporedili tudi druge oddelke".

"Delavci želijo tako božičnico kot v drugih enotah, saj so celo leto pridno delali. Aprila je lastnik obljubil tudi 100 evrov za tiste, ki bodo delali v koronskem času, pa je to obljubo kasneje snedel. Delavci razumejo to kot provokacijo. Ustavili so se, ker nočejo, da jih imajo za bedake. Nekateri pravijo, da ne bodo vzeli niti teh 50," pravi sindikalist Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) Matija Skala. Za STA je dodal, da je izplačilo božičnice vezano tudi na bolniške, kar v praksi pomeni, da bodo nekateri prejeli skoraj pol manj od tega zneska.

Bobo
Stavka delavcev semiške Iskre.

Bes delavcev je izzvala še druga poteza lastnikov Iskre. Kot namreč poroča Dolenjski list, lastniki, torej družina Šešok, kljub nižji božičnici brez semiških delavcev vendarle ne zmore. Obrat naj bi namreč naslednji teden planiral kolektivni dopust, delavci pa so danes izvedeli, da se morajo zaradi izostanka delovnega plana v ponedeljek vseeno prikazati na delovnem mestu. Skala je opozoril še na siceršnje težke pogoje dela, od nadur do prerazporeditev delovnega časa, ki vključuje nočno izmeno, ter do nevarnih pogojev dela, kot je prisotnost škodljivih oziroma strupenih snovi.

Delavci, ki so danes zjutraj ustavili delo, pričakujejo izenačitev višine izplačane božičnice z tisto, ki jo bodo prejeli delavci v Ljubljani in Kranju.