Zagotovo bo pestro

Kaj bo prinesla »božična fronta« in kje se lahko nadejajo belega božiča?

S.R.
24. 12. 2020, 09.05
Posodobljeno: 24. 12. 2020, 09.25
Deli članek:

Bo po dežju padel sneg? V tem trenutku napovedati, v katerih delih države se lahko nadejajo »belega božiča,« je zagatno, a možnost zimske idile vsekako obstaja.

Profimedia
Fotografiji na žalost ne gre verjeti, v resnici laže in zavaja. Današnji večer bo namreč deževen, tudi jutri pa v večini nižin in kotlin snežne odeje ne gre pričakovati.

Četrtek bo sicer oblačen, na nebu pa bo vladal jugozahodni veter, napovedujejo meteorologi pri Agenciji RS za okolje (Arso). Deževje bo sprva zajelo zahodno ter deloma tudi osrednjo in južno Slovenijo, morda bo slišati tudi grmenje. Zvečer in ponoči se bodo zadeve zaostrile, padavine se bodo namreč okrepile in razširile nad vso državo, to pa bo spremljalo spuščanje meje sneženja. Dan bo za ta čas sicer razmeroma topel, saj se bodo najvišje dnevne temperature v zatišnih legah severne Slovenije gibale nekje okoli 6 stopinj Celzija, drugod po državi pa od 8 do 14 stopinj Celzija, še napovedujejo pri Arsu. 

Meteo.si
Napoved za danes popoldne.

Ključno je, kako se bo vreme zasukalo v petek. Po napovedih Arsa nas sicer čaka oblačen dan s padavinami, ki pa bodo od severovzhoda slabele in zvečer večinoma ponehale. Meja sneženja? Ta se bo predvidoma gibala nekje med 400 in 600 metri nadmorske višine. Čez dan se bo ohladilo, temperature pa bodo nekje med 0 in 7, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija. 

Meteo.si
Napoved za petkovo popoldne.

Hladna »božična fronta«

V svoji napovedi so bili nekoliko bolj pogumni ljubiteljski meteorologi pri portalu Neurje.si. Ti pravijo, da je za Slovenijo pomembno ciklonsko območje nad Rokavskim prelivom, ki se bo v teh dveh dneh premikalo proti vzhodu oziroma severovzhodu, naše kraje pa bo v petek prešla »izrazita hladna fronta.« »Ob prehodu hladne fronte preko Alp bo nad severno Italijo in severnim Jadranom nastalo ciklonsko območje, ki se bo nato preko vikenda, ob pomiku nad osrednji in južni Jadran, nekoliko poglobilo. Posledično se bodo v precejšnjem delu držav bivše Jugoslavije, južno od nas, razveselili snega za vikend,« so zapisali. 

DWD/Neurje.si
Sinoptična karta s prikazom vremenskih front

Božični večer deževen

Da bo današnji večer marsikje deževen, soglašajo tudi pri Neurje.si, a ključno ostaja vprašanje, kaj se bo zgodilo jutri. Tekom noči bodo občasne padavine, deloma plohe, sprva pogostejše v južni Sloveniji, zjutraj pa se bodo ob približevanju hladne fronte padavine začele krepiti na severu, ocenjujejo. Te padavine se bodo postopno razširile po vsej državi, pri čemer bo na nebu zavladal severovzhodnik, državo pa bo preplavil hladnejši zrak. Tudi ljubiteljski meteorologi pritrjujejo strokovnjakom pri Arsu, meja sneženja se bo sredi dneva spustila na nadmorsko višino med 400 in 700 metri. Ob tem dodajajo, da bo »ob močnejših padavinah ponekod na Notranjskem, Dolenjskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji občasno snežilo vse do nižin.« Proti večeru bodo padavine sicer slabele, ponekod na severovzhodu pa povsem ponehale. Zvečer in v noči na soboto bodo nato ponehale tudi drugod po državi. 

Nekateri se ga bodo morda vendale veselili

Kot pojasnjujejo na portalu, bo božič zagotovo bel v višje ležečih krajih, ki se nahajajo nekje nad 700 metri nadmorske višine, z vsakim metrom nižje pa bo upanje na božično idilo »hitro kopnelo.« Tako v večini nižin in kotlin snežne odeje ne gre pričakovati. Obstajajo pa nekatere izjeme, in sicer ribniško-kočevski konci in alpske doline, so zapisali. Sicer pa naj bi nad približno 900 metri nadmorske višine zapadlo od 15 do 40 centimetrov snega. Kot navedeno, bo nato nižje snega vse manj. »Količino padavin in s tem višino snežne odeje je ob situaciji, kot se nam obeta, zelo težko napovedovat. Odločale bodo malenkosti pri temperaturi zraka, intenziteti padavin, … Vsekakor si želimo, da sneg na božič pobeli čim večji del Slovenije,« so zaključili ljubiteljski meteorologi.