"Policija ne pozna ne petka ne svetka"

Na mizi predlog za zaprtje južne meje med prazniki

A.S.
23. 12. 2020, 08.32
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 08.34
Deli članek:

Pred vlado je dones spet pretresanje ukrepov, notranji minister Aleš Hojs pa je dejal, da bo med drugim na mizi predlog za striktno zaprtje južne meje.

STA
Na mizi bo zaprtje južne meje.

Ministrski zbor je že izdal odlok, ki s četrtkom zmanjšuje število izjem glede ponujanja in prodaje blaga in storitev; veljal bo do 4. januarja. Kako bo z javnim potniškim prometom v prazničnem času, še ni znano; vlada se bo o tem odločala na današnji seji. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da bo vlada svoje odločitve sprejemala tudi na podlagi rezultatov hitrih testov, opravljenih v torek.

Nadzor nad spoštovanjem ukrepov med prazniki? Hojs verjame, da pretirana strogost mož v modrem pri tem ne bo potrebna. "Policija ne pozna ne petka ne svetka, v vseh teh prazničnih dneh bo na delu tako skozi vse leto, enako bodo spoštovali zakon in red," je dejal.  

Notranji minister Aleš Hojs je v informativni oddaji 24ur Zvečer na POP TV izrazil predvsem zaskrbljenost nad dogajanjem na južni meji. Hojs je na tej točki razkril, kaj bo predlagal na seji vlade: na mizi bo predlog za striktno zaprtje južne meje oziroma črtanje izjem, kot so 72-urni prehod za bližnje sorodnike, obisk vikenda, kratek prehod za nujne stvari ipd. Razlog? Skrbi jih, kaj bo, ko se bodo po koncu praznikov številni vrnili domov. 

"Bistveno pa je, da bomo - razen za tranzit - predpisali jasna pravila za vrnitev," je dejal. Tako bi bil po njegovem predlogu ob vrnitvi potreben negativen PCR test, ki ne bi smel biti starejši od 48 ur in bi moral biti opravljen v EU. "Moral bo biti opravljen v verificiranem laboratoriju, ne tam, kjer se da rezultat dobiti za nekaj evrov, ne da se ta test formalno opravi," je ob tem opozoril.