poziv vladi

Delavci v zdravstvu: trenutno stanje je posledica načrtnega zanemarjanja financiranja

B.K./STA
22. 12. 2020, 19.13
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 19.16
Deli članek:

Krovne organizacije in sindikati s področja zdravstvene nege so v pismu predsedniku vlade Janezu Janši in ministrstvu za zdravje opozorile na kadrovsko podhranjenost, neprimerne delovne pogoje in nedostojno plačilo. Spomnili so, da so že večkrat ponudili pomoč pri iskanju rešitev. Pričakujejo srečanje, na katerem bodo poiskali rešitve.

Profimedia
"Brez medicinskih sester, babic, tehnikov zdravstvene nege in bolničarjev negovalcev pa zdravstvenega varstva ni mogoče zagotavljati."

Opozorili so, da se s pomanjkanjem kadra soočajo na vseh ravneh zdravstvenega varstva ter tudi v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih. Zaradi trenutnih razmer, povezanih z epidemijo covida-19, pa je to pomanjkanje še bolj izrazito in zahteva takojšnje ukrepanje. Če strukturnih sprememb ne bo, državljani ne bodo deležni zdravstvene oskrbe, kakršno si zaslužijo, so opozorili v sporočilu za javnost.

"Trenutno stanje odraža pomanjkanje tako vizije in načrtovanja kadra zdravstvene nege kot tudi, po našem mnenju, dosedanjega načrtnega zanemarjanja financiranja področja. Zdravstvena nega je za dobrobit pacienta in uspešno delovanje vsakega zdravstvenega sistema nujno potrebna, zato je potrebno takojšnje sistemsko ukrepanje. Časa za čakanje in odlašanje ni več, sicer bodo iz poklica odšli še tisti izvajalci zdravstvene in babiške nege, ki zaenkrat še vztrajajo, mladi pa se za ta plemenit poklic ne bodo odločali. Brez medicinskih sester, babic, tehnikov zdravstvene nege in bolničarjev negovalcev pa zdravstvenega varstva ni mogoče zagotavljati," so zapisali.

Poudarili so, da so tako v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije kot tudi pristojni sindikati pri iskanju rešitev že večkrat ponudili pomoč. "A doslej žal nismo prejeli odgovora, stanje pa se ni niti malo izboljšalo," so dodali. Zato pričakujejo čimprejšnje povabilo na sestanek, na katerem bodo skupaj poiskali rešitve za ureditev nevzdržnih razmer na področju zdravstvene nege.

Podpisanih osem organizacij delavcev v zdravstvu

Pismo, v katerem opozarjajo na neurejene razmere, so podpisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Florence sindikatu medicinskih sester - Pergam, Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, Sindikatu kliničnega centra Ljubljana in za Sindikate v zdravstvu Slovenije Pergam ter Sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije.