Pričetek že v nedeljo?

Takšen bo vrstni red cepljenja pri nas, nekaterih pa zaenkrat sploh ne bodo cepili

B.K./STA
21. 12. 2020, 16.10
Posodobljeno: 21. 12. 2020, 16.15
Deli članek:

Najprej najbolj ogroženi. Tisti, ki so virus že preboleli pa bodo, kljub priporočilom, da se cepijo, na začetku izviseli.

Pixabay
Najprej najbolj ogroženi v domovih za starejše, morda tudi nekateri zaposleni, a gotovo ne tisti, ki so virus pred kratkim preboleli.

Glede vrstnega reda cepljenja proti covidu-19 so na Ministrstvu za zdravje pojasnili, da se bo najprej cepilo tiste oskrbovance domov za starejše, ki v zadnjih treh mesecih niso preboleli covida-19. Morda bodo cepili tudi nekatere zaposlene v domovih za starejše, tudi tukaj pa bodo imeli prednost tisti, ki v zadnjih treh mesecih niso preboleli covida-19, je dejala sekretarka naministrstvu Marija Magajne. Poudarila je, da se sicer cepljenje svetuje tudi tistim, ki so okužbo že preboleli.

Po pričakovanjih bi lahko prve odmerke cepiva pa bi lahko v Sloveniji dobili konec tedna, je še napovedala Magajnejeva. V prvi pošiljki bo sicer nekaj manj kot 10.000 doz cepiva, toliko ljudi pa bodo tudi cepili. Cepljeni bodo tako drugo dozo cepiva prejeli iz naslednje pošiljke. Na tak način želijo oblasti zagotoviti čim večjo precepljenost.

Do konca leta pričakujejo drugo pošiljko cepiva, ki naj bi zadoščala za cepljenje zdravstvenih delavcev. Januarja pa bi lahko bilo na voljo že cepivo drugega proizvajalca, ocenjuje Magajnejeva.

Napovedani začetek cepljenja je sicer na današnjem srečanju štirih predsednikov komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša. Kot je dejal v izjavi po srečanju, bo strategija cepljenja prvenstveno usmerjena v to, da se drastične posledice epidemije ne bodo pospeševale, temveč preprečevale. "Stroka se je poenotila glede prioritet, količine, ki so bile napovedane, pa naj bi ostale takšne kot so. Še posebej s hitrim cepljenjem najbolj rizičnih skupin pa bomo bistveno vplivali na najbolj tragične posledice epidemije. Vse to, čemur se moramo odpovedati, stikom, obiskom, druženjem, zabavam, javnemu življenju, lahko v veliki meri kasneje nadoknadimo, tisto, česar ne moremo nadoknaditi, pa so izgubljena življenja," je dejal.

Ministrstvo je sicer pozvalo splošne zdravnike, zdravstvene domove in koncesionarje, da zberejo ter posredujejo podatke o bolnikih, ki bi lahko sodili v rizično skupino in niso stanovalci domov za starejše.