Oči sočutno uprte v 20 tisoč Slovencev

Domovi za starejše: solze tečejo tudi zaradi lepih trenutkov

Polona Krušec
6. 12. 2020, 07.50
Posodobljeno: 6. 12. 2020, 08.19
Deli članek:

Oči vse države so trenutno sočutno uprte v 20.000 Slovencev, ki svoje tretje življenjske obdobje preživljajo v institucionalnem varstvu. Okužbe v domovih za upokojence so namreč pogoste in žal ravno med njimi terjajo največ žrtev.

Facebook
Ganljiv prizor iz DEOS Centra starejših Notranje Gorice, kjer organizirajo varna srečanja.

O črnem stanju v domovih upokojencev, problemih, s katerimi se srečujejo v tem času, smo z namenom, da spodbudimo premike, spremembe, veliko že pisali, tokrat pa bi se radi osredotočili na prijetnejše stvari, ki kljub vsemu še vedno obstajajo.

Ustavimo se najprej pri projektu Ane Petrič, ki se je letos namenila zbrati 21.000 novoletnih čestitk za starostnike. Petričeva je sicer direktorica doma Centra za starejše občane v Notranjih Goricah in obenem predsednica društva Skupaj za starejše. V zadnjem novembrskem tednu ji je predsednik države izročil priznanje jabolko navdiha, ker tako pooseblja vrednote medgeneracijske solidarnosti in bogati življenje srebrne generacije.

Na tisoče se jih je odzvalo

Med njenimi potezami izstopa tudi nedavna, ko se je namenila zbrati 21.000 prazničnih voščil za 21.000 starostnikov, ki bivajo v centrih za starejše po Sloveniji. Odziv je bil neverjeten. V nekaj tednih je prejela ogromno pisem in jih skrbno shranila do trenutka, ko jih bodo v roke sprejeli njihovi prejemniki. »Petkov večer sem preživela ob prebiranju voščil, pisem, vseh čudovitih izdelkov. Ob tem sem začutila toliko upanja, toliko topline, dobre energije, da se mi je milo storilo,« je ob pogledu na kup dragocenih pošiljk dejala Petričeva.

Odtis dlani

Projekt Mala pozornost za veliko veselje – tako so ga poimenovali – je potekal tudi lani in zbrali so zastavljeno število pisem – 6000, letos pa si je Ana Petrič želela še višje, saj bi rada, da prav vsak starostnik prejme svojo voščilnico ali pisemce. Povedala je, da so se povabilu k sodelovanju v projektu med drugim odzvali celo tujci, prispelo je tudi pismo, ki ga je napisalo slepo dekle v braillovi pisavi. »Dobili smo celo odtis dlani nekaj mesecev starega otročička in še in še. Čudovito,« je ganjena sporočila Petričeva.

Z vso skrbnostjo so za projekt Mala pozornost za veliko veselje, voščilnice pripravili tudi taborniki Društva tabornikov rod Močvirski tulipani. Ustvarjali so jih kar družno, saj so si, medtem ko so krasili liste papirja in nanje zapisovali pomembna sporočila, organizirali spletni sestanek, tako da je imelo vse skupaj še družbeno konotacijo.

Facebook
Ana Petrič ganjena ob nabirki pisem, ki so jih Slovenci prispevali za tiste, ki svojo starost preživljajo v domovih za starejše.

Pazi, kepa!

V DEOS Centru starejših Notranje Gorice je Ana Petrič s predano ekipo poskrbela tudi za to, da so njihovi varovanci doživeli zimsko veselje. Pretekle dni, ko je snežilo, so jih namreč odpeljali na sprehod po okolici doma, na katerem so lahko občudovali in otipali sneg. »Tudi kakšna kepa je poletela, vendar nihče ni bil poškodovan,« so z nasmehom in navihanostjo sporočili iz Notranjih Goric. »Veliko so se smejali in uživali v zimski idili. Čudovito je bilo. Nikoli nismo preveč stari za zimske radosti,« so bile besede, s katerimi so pospremili te lepe trenutke.

Facebook
Brezskrben in spontan trenutek, poln veselja in smeha, med katerim je bilo v zraku videti tudi kakšno snežno kepo.

Zbliževalnik

V DEOS Centru starejših Notranje Gorice se zavedajo tudi pomena socialnih stikov. Zaradi izredno slabe epidemiološke slike so obiski v domovih omejeni, a so poiskali varno rešitev. Ključne zasluge zanjo sta imela Katja Simončič, organizatorka projekta Zbliževalnik, in hišnik Darko. Nastal je kotiček za varne obiske, kjer srečanje poteka prek PVC-pregrade, kar onemogoča prenos virusa. Najbrž ni treba posebej poudarjati, koliko veselja je med varovanci doma sprožila novica, da imajo točko, na kateri se bodo lahko brez skrbi povezali s svojimi domačimi. Da jim je to omogočeno, jim pomeni ogromno, jim pomaga preživeti zahteven čas.

Facebook
V Domu starejših v Novi Gorici imajo tudi varno točko za srečanja stanovalcev in njihovih svojcev. Gledate sina, ki je obiskal svojo mamo, ki je praznovala 90. rojstni dan.

Varen rojstni dan 

Podobno je v Domu upokojencev v Novi Gorici, saj so tudi tam vzpostavili varno sobo. »Gospa je prebolela okužbo z virusom in danes praznuje 90 let, za kar je dobila najlepše darilo – obisk sina. V prihodnjih dneh bomo omogočili obiske vseh stanovalcev, ki praznujejo, v roku desetih dni pa bomo, upam, obiske lahko omogočili tudi vsem ostalim stanovalcem,« je sporočil direktor omenjenega doma Bojan Stante.

Sočutni malčki

Sočutje so pokazali tudi najmlajši. Kar nekaj slovenskih vrtcev se je namreč odločilo, da bodo starejšim narisali kakšno risbico in jim jo poslali. »Bližajo se praznični dnevi. Dnevi, ko si vsak želi, da bi prejel kakšno voščilo. Čas, ko se vse zdi čarobno, drugačno kot preostale dni v letu. Čas, ko se še bolj odkrito razveselimo malenkosti in nas so tako razveselili otroci in zaposleni vrtca Nazarje. Pripravili so čudovita voščila za stanovalce DEOS Centra starejših Gornji Grad. Srčna hvala otrokom in vzgojiteljem,« so sporočili iz doma.

Facebook
»Vam, ki ste v jeseni življenja, povemo, da je svet lepši tudi zaradi vas,« je le del izjemno čutečega pisma, ki so ga starejšim poslali otroci in vzgojitelji iz vrtca Nazarje.