Oči javnosti so uprte v prve poteze

Šarec izrazil pričakovanje, da bo Erjavec DeSUS popeljal iz vlade. Analitiki: Glede nove vlade ni pričakovati hitrih potez

A.S./STA
5. 12. 2020, 20.33
Posodobljeno: 6. 12. 2020, 08.16
Deli članek:

Nekateri politiki so ob čestitkah Karlu Erjavcu za vrnitev v vrh DeSUS izpostavili pričakovanja do njegovih nadaljnjih potez. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je še pred razglasitvijo njegove zmage izpostavil pričakovanje opozicije, da bo DeSUS izpeljal iz vlade. Politična analitika Andraž Zorko in Aljaž Pengov Bitenc ocenjujeta, da imajo Erjavec in poslanci DeSUS zdaj pomembno oz. ključno vlogo, a se na hitro v zvezi z morebitno novo vlado ne bo še nič zgodilo.

STA
Karl Erjavec se je vrnil v vrh stanke DeSUS.

Predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek je na Twitterju navedel, da je Erjavcu po telefonu čestital za zmago na kongresu in se dogovoril za čim hitrejše srečanje. "Osebno se zelo dobro razumeva, na sestanku pa bova ugotovila, ali imava podobne poglede na slovensko politiko. Slovenija potrebuje močan center," je dodal Počivalšek.

S tem je bržkone nakazal namere SMC pri nadaljnjem političnem delovanju. Izvršni odbor SMC se je namreč pred nekaj dnevi med drugim dogovoril, da vodstvo stranke okrepi pogovore o tesnejšem sodelovanju in povezovanju z drugimi sorodnimi strankami politične sredine. Kaj natančneje to pomeni, še niso razkrili.

Kongresa DeSUS se je v svojem zapisu na spletni strani stranke še pred razglasitvijo Erjavčeve zmage dotaknil tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Velika so tudi pričakovanja, da bo stranko izpeljal iz vlade, ki je dokazano vsak dan bolj škodljiva za to državo. Tudi v opoziciji to pričakujemo, saj si težko predstavljamo drugačno odločitev ob vsem, kar se dogaja," je navedel. V opoziciji so bili po njegovih navedbah doslej zelo prizanesljivi, ker so želeli dati možnost do današnje razglasitve rezultatov. "Če se po današnjem dnevu dinamika ne bo spremenila, bo dokončno jasno, kje smo. Časa ni veliko, besed je bilo dovolj in preveč, čas bo za dejanja," je dodal Šarec. Erjavcu je čestitala tudi predsednica DeSUS Tanja Fajon. "Želim uspešno vodenje, predvsem pa veliko modrosti in poguma pri nadaljnjih odločitvah. Slovenija je na težki preizkušnji. Verodostojnost politike in zaupanje pa tudi," je navedla. Čestitke in dobrodošlico je Erjavcu izrekla tudi predsednica SAB Alenka Bratušek.

Erjavec se na čelo DeSUS vrača po slabem letu umika iz javnega življenja. Januarja mu je namreč stolček izpodrinila Aleksandra Pivec, ki pa je kmalu odstopila. Erjavcu. ki napoveduje prve sestanke z vodstvom in poslanci stranke že za ponedeljek, je na dopisnem kongresu peti mandat zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov.

Po mnenju analitikov se Erjavec v vrh stranke vrača z visoko podporo, glede nove vlade ni pričakovati hitrih potez

Politična analitika Andraž Zorko in Aljaž Pengov Bitenc ugotavljata, da se je Karl Erjavec v vrh DeSUS vrnil z visoko podporo delegatov. Kot sta ocenila za STA, imajo Erjavec in poslanci DeSUS zdaj pomembno oz. ključno vlogo, a se na hitro v zvezi z morebitno novo vlado ne bo še nič zgodilo. Vprašanje je, kaj jim je ali jim bo kdo ponudil, menita.

Po besedah Zorka iz Valicona preseneča visoka razlika, ne glede na to, da Krope ni bil tako močan protikandidat, kot je bila januarja Aleksandra Pivec. Da nekdo, ki so ga pred slabim letom po 15 letih odpoklicali s predsedniškega položaja s kar veliko razliko do zmagovalke, pride nazaj s podobno razliko, po Zorkovih besedah pomeni več stvari. Med drugim, da si DeSUS ne more več privoščiti menjave predsednika in je Erjavec zdaj "verjetno dosmrtni predsednik, razen če ne bo sam odstopil". Njegova vrnitev kaže tudi na to, da alternative niso imeli, je povedal za STA.

"Stranka za njim stoji z velikimi naskokom in velja, da je Karl Erjavec DeSUS," je v izjavi za STA ugotavljal Pengov Bitenc. A ob tem je opozoril, da bo njegova poslanska skupina igrala večjo vlogo kot doslej, saj je bila tudi ključna pri njegovem povratku. Pri svojih potezah jo bo moral upoštevati, to je Erjavčeva nova realnost, meni analitik.

Zorko ocenjuje, da je gre za verjetno največji povratek v zgodovini slovenske politike po letu 1990. Pengov Bitenc se ne strinja, saj da je največji politični premik vrnitev NSi v parlament. Erjavčeva vrnitev je po njegovih ocenah pomembna in bo nekaj časa v političnih učbenikih, a še ne zagotavlja, da bo DeSUS šel na pota stare slave. Prav tako se do naslednjih volitev po njegovem mnenju lahko še veliko zgodi in ni mogoče napovedati, da je to Erjavčev zadnji mandat na čelu DeSUS. To namreč pričakujejo nekateri poslanci te stranke.

"Vprašanje je, kaj mu je kdo od njih ponudil"

Zorko je spomnil, da je Erjavec na zadnjih volitvah nastopil z antijanša držo, ustanovil t. i. levi blok in izpostavil jasno ideološko politiko, ki jo je napovedal tudi v kongresnem nagovoru. Ta ni združljiva z največjo vladno stranko. A je Zorko spomnil tudi na kompromise v politiki in na to, da je Erjavec že pred kongresom govoril s premierjem Janezom Janšo, vodilnim pobudnikom KUL in potencialnim mandatarjem morebitne nove vlade Jožetom P. Damijanom ter vodstvom SMC. "Vprašanje je, kaj mu je kdo od njih ponudil. Ne čudi me, da se zadnje čase govori tudi o možnosti, da bi bil Erjavec mandatar za sestavo naslednje vlade," je dejal. Ob tem je ugotavljal, da je Erjavec v močni poziciji, ki pa bi bila še močnejša, če bi imel ob sebi še dva ali tri poslance, ki so potrebni za večino nove vlade. A jih nima.

Po Zorkovih ocenah bo Janša marsikaj naredil, da bi DeSUS ostal v koaliciji. DeSUS slednje sama po sebi ne bo zapustila, a ob prvi priložnosti, ko bi se pokazala realna možnost za novo vladno večino, Zorko meni, da bo Erjavec prvi, ki bo izstopil iz aktualne. Analitika sicer ocenjujeta, da se letos glede morebitne vlade ne bo zgodilo nič, čeprav Pengov Bitenc verjame, da se bo šahiralo v ozadju. Po njegovem mnenju je logično, da bi Erjavec prvi pogovor opravil s premierjem Janšo. "KUL ima svoje načrte z DeSUS in verjamem, da tudi Erjavec svoje načrte s KUL, a Janše in koalicijskih partnerjev ne moreš ignorirati," opozarja.

Premierski položaj?

Erjavec ima sicer po njegovih ocenah dovolj politične kilometrine, da se bo izognil takojšnji zavezi in bo "poskušal svoje železo kovati, dokler je vroče, in ugotoviti, kje lahko največ iztrži". "Morda bo Janša Erjavcu ali poslanski skupini dal ponudbo, ki je ne bo mogel zavrniti," Pengov Bitenc ugiba podobno kot Zorko.

Glede na Erjavčeva stališča pred kongresom, zlasti glede ideologije, bi po mnenju analitika Erjavcu bolj ugajala levosredinska koalicija. "A ni toliko političnega fanatika, da bi zdaj z glavo skozi zid rinil tja, kamor mu njegova poslanska skupina ne bi pustila," je ocenil. Po njegovem mnenju sicer tempo politike zdaj diktirajo prav Erjavec in njegovi poslanci. Tisto, kar Janša Erjavcu ne more ponuditi, mu pa lahko KUL, pa je po njegovih besedah premierski položaj.