Prehranska varnost

Je hrane še dovolj? Si je smotrno ustvarjati zaloge?

J.P.
19. 11. 2020, 10.38
Posodobljeno: 19. 11. 2020, 10.43
Deli članek:

Panično nakupovanje ni potrebno, je dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Profimedia
Poudaril je, da je hrane še vedno dovolj, zato panično nakupovanje in ustvarjanje zalog ni potrebno.

Pozval je, da se tudi na kolinah upošteva varnostne ukrepe.

Tudi kmetijstvo ni uspelo ubežati »covid krizi«, je na današnji novinarsko konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 uvodoma dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. »Prizadela je kmetijstvo kot panogo. Kljub temu, da si želimo, da kmetijstvo vendarle deluje normalno, saj si želimo imeti polne police in tudi prehransko varnost,« ob čemer je poudaril, da je hrane še vedno dovolj, zato panično nakupovanje in ustvarjanje zalog ni potrebno.

Solidarnost

Prašičereja je eden o tistih sektorjev, ki so se znašli v največjih težavah. Takšni so še sektorji govedoreje, sadja in zelenjave ter vinski sektor. Kot je dejal, se prašičereji obeta 700.000 evrov pomoči.

»To si sektorji, ki dejansko občutijo največje težave v tem trenutku in pridelki, živali ostajajo na kmetijskih gospodarstvih,« je povedal Podgoršek. Zato je vse deležnike v verigi preskrbe s hrano zaprosil, »da solidarno prispevajo k temu, da se vendarle hrana slovenskega porekla odkupuje in tudi prodaja slovenskim potrošnikom«, potrošnike pa, da kupujejo hrano lokalnega izvora.