Pri severnih sosedih

13-letnika ugriznil gad, mama zdaj toži občino, po njenem mnenju »lastnika kače«

R.T.
19. 11. 2020, 08.41
Posodobljeno: 19. 11. 2020, 08.56
Deli članek:

13-letni deček je bil med sprehodom po barju preveč zvedav, mama za posledice krivi občino.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ta nenavaden primer iz avstrijske občine Eggelsberg ima korenine v dogodku, ki se je na lokalni pohodni poti skozi barje odvil junija letos. Kritičnega dne sta se tam sprehajala mama in njen 13-letni otrok, ki je ob stezi nenadoma opazil kačo. Vedoželjni raziskovalec se je kače želel dotakniti, ta pa ga je nepresenetljivo ugriznila. Šlo je za gada, deček pa je pristal v bolnišnici. Dogodek je po navedbah časnika Heute hitro postal najbolj vroča tema v skupnosti, mama pa je občini začela groziti s tožbo. 

Lastniku zemljišča in občini, ki s stezo upravlja, očita, da razen ene, ki je postavljena sredi barja, nikjer ni opozorilnih tabel, da se na območju nahajajo strupene kače. Za trpljenje in bolečine je že poleti terjala odškodnino, a se župan Christian Kager njeni zahtevi ni uklonil. Hkrati ni videl možnosti, da bi prišlo do tožbe. »Sicer bi morali vsepovsod viseti tudi table zaradi klopov,« je dejal poleti.

Motil se je, občino je zdaj vendarle doletela tožba, v kateri mama zahteva približno 2000 evrov odškodnine. V tožbi je navedla, da je občina »lastnik kače,« zaradi česar mora za dogodek odgovarjati. Primer je pristal v rokah okrožnega sodišča v Mattighofnu, kjer bodo 9. decembra po zaslišanju obeh strank najprej odločali o dopustnosti tožbe. »Ne znam si predstavljati, da bi prišlo do tega. Potem bi morali odgovarjati za vsak pik komarja, ukriz klopa ali poškodbe, ki jo je povzročila riba,« je po navedbah časnika z glavo zmajeval Kager.