Metlica za wc da, televizor ne

Nejasnosti glede "nenujnih dejavnosti" in »tehničnega blaga« v trgovinah: to je pojasnilo državne sekretarke

G.G.
16. 11. 2020, 12.10
Posodobljeno: 16. 11. 2020, 12.22
Deli članek:

Z današnjim dnem smejo biti odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje. Obstaja tudi daljši spisek izjem.

Bobo
Fotografija je simbolična
Nujna storitev je tista, ki je potrebna za funkcioniranje in preživetje. "Če ti odpove ogrevalni sistem, je to lahko ogrožajoče za funkcioniranje. Servis je v teh primerih dovoljen. Nujnost pa je treba dokazati," je pojasnila Ajda Cuderman.

Kaj pa pomeni besedna zveza »pretežna mera«. »To je več kot polovica asortimana oziroma obsega prodaje živil, blaga za osebno nego in čiščenje,« je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman

Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo. Niso pa izjeme prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga. Naslednje semantično vprašanje. Kaj pomeni za birokracijo besedna zveza »tehnično blago«. »Vse, kar je predmet garancije,« je preprosto pojasnila Cudermanova in ljudsko pojasnila, da »ne boste mogli kupiti televizorja, računalnika, lahko pa boste manjše tehnične izdelke, kot so žarnice, pisala ali metlice za wc«.

V odloku je navedenih še več izjem. Dovoljeno je obratovanje lekarn, prodajaln z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, tržnic, kmetijskih prodajaln, bencinskih servisov, bank, pošt, dostavnih služb ter servisnih delavnic, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles. Opravljajo se lahko tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, tam, kjer ni stika s potrošniki, odprte so lahko trafike in kioski, osebni prevzem blaga in hrane na prevzemnih mestih pa je dovoljen med 6 in 21 uro. Konzumiranje hrane in pijače na javnih površinah pa je prepovedano.