Nikar čez mejo

Hvalil se je z vzponom na Triglav, predolg jezik ga bo udaril po žepu, saj je kršil odlok

S.R.
16. 11. 2020, 11.13
Posodobljeno: 16. 11. 2020, 11.31
Deli članek:

Ob odhodu v hribe in gore je treba paziti tudi na občinske meje, opozarjajo policisti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V gorah sta se včeraj na območju Kranjske Gore zgodili dve nesreči planincev, ki sta se končali s hujšimi poškodbami in o katerih smo že poročali. Že opoldne je planinec zdrsnil na poledeneli snežni podlagi pod Kredarico in drsel na območju Snežne konte. Utrpel je hujše poškodbe. Sredi popoldneva se je nesreča nato pripetila na planinski poti s Ciprnika proti Planici, kjer se je planinec približno 400 metrov kotalil po strmem pobočju. Kot danes sporočajo kranjski policisti, je zdrsnil na poti, na kateri je bilo listje. Tudi on je utrpel hujše poškodbe. Obakrat so posredovali gorski reševalci in vojaški helikopter.

Kršitev odloka

Iz PU Kranj dodajajo, da je bil planinec na Kredarici v družbi s še eno osebo, medtem ko je drugi nesrečnik s Ciprnika proti Planici hodil sam. Proti vsem trem bodo uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve prehajanja mej občin. V postopku kranjskogorskih policistov se je sicer znašla še ena oseba, ki se je izgovorila, da je v občini zaradi vzdrževanja nepremičnine, a so jo zasačili na izletniški točki na območju Srednjega Vrha. Še bolj slikovit je primer, ki ga imajo v rokah blejski policisti. Ti namreč obravnavajo moškega, ki se je javno hvalil z vzponom na Triglav, čeprav se je celo zavedal, da s tem krši prepoved prehajanja občinskih meja.

Planinarjenja nikomur ne odrekajo

"Nikomur ne odrekamo obiska gora, razumemo tudi, da sprehodi za koga niso dovolj, vendar naj to vsak počne v svoji občini in na varen način oziroma tako, da ne ogroža sebe in drugih," še pojasnjujejo kranjski policisti. Opozarjajo tudi, da je na mestih, kjer je teren zasnežen in poledenel, to početje nevarno, ne gre pa niti podcenjevati planinskih poti, na katerih je prisotno listje. "Kdor do sedaj ni bil vajen hoje po takem terenu, naj se tega ne začne učiti sedaj, v času najbolj zaostrenih epidemioloških razmer. Upoštevajte tudi, da je zaradi poškodbe še samo enega v gorah vedno aktiviran cel reševalni sistem, ki ga ne sestavlja samo helikopter in druga tehnika ampak predvsem ljudje, ki imajo tudi svoje družine in tudi lahko zbolijo. Ljudje so tisti, vas rešujejo v gorah, tehnika je samo pripomoček. Zato zavoljo vseh, bodite pametni, ravnajte odgovorno," dodajajo pri PU Kranj.