naslednjih 14 dni

Izjema: dovoljeni delavski prevozi, v vozilu največ šest sodelavcev

A.S./J.P.
13. 11. 2020, 12.22
Posodobljeno: 13. 11. 2020, 13.34
Deli članek:

Od ponedeljka se za 14 dni ustavlja javni potniški promet, izjema so delavski prevozi. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je občine pozval k omogočanju brezplačnega parkiranja na javnih parkiriščih.

Bobo
Od ponedeljka se za 14 dni ustavja javni potniški promet, izjema so delavski prevozi.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na današnji tiskovni konferenci izrazil zavedanje, da "so sprejeti ukrepi boleči in bodo mnogim med nami povzročili veliko težav, toda po zagotovilih zdravstvene stroke so v tem trenutku edini mogoči in nujno potrebni".

V okviru ukrepov za zamejitev širjenja novega koronavirusa bo od ponedeljka za dva tedna ustavljeno izvajanje javnega potniškega prometa, torej medkrajevnega, mestnega in železniškega. Podobna usoda čaka tudi avtošole, izvajanje dejavnosti usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil bo prepovedano.

Izjema

Na ministrstvu pa so se odločili, da bodo za delavske prevoze naredili izjemo. V vozilu bo lahko največ šest oseb iz istega podjetja. Minister je poudaril, da bodo rešitve iskali tudi čez vikend in da bodo delodajalcem na voljo za organizacijo prevozov. Vlada se bo po njegovih besedah potrudila, da bodo zaposleni prišli na delovno mesto. Poudaril je tudi, da bodo krili morebitne stroške, ki bi pri tem nastali. "Vlada ne bo nobenega delodajalca pustila na cedilu, enako velja tudi za zaposlene," je še dejal. 

Kar se tiče šol vožnje, izjem, kot je opravljanje pisnih preizkusov na daljavo ali omogočanje voženj kandidatom, ki opravljajo izpit za motorno kolo, ni, da ne bi prihajalo do komunikacijskih šumov. Ob tem je Vrtovec izrazil prepričanje, da izpad za avtošole vožnje v 14 dneh ne bo prevelik. Če pa že, jim bo nasproti prišla vlada, kakor tudi vsem drugim delodajalcem.

Občine pozval, da omogočijo brezplačna parkirišča

Tudi prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačo in krožno kabinskimi žičnicami v naslednjih dveh tednih ne bo mogoč. Prepoved sicer ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči in zaščite ter reševanja.

Je pa Vrtovec na župane slovenskih občin naslovil prošnjo, da za obdobje zaprtja javnega potniškega prometa državljanom omogočijo brezplačno parkiranje na občinskih parkiriščih. Iz Mestne občine Ljubljana so že sporočili, da bo v prestolnici od 16. do 30. novembra omogočeno brezplačno parkiranje na vseh zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih.