Maske in ventilatorji

Protikorupcijska komisija ugotovila sume kršitev pri nabavi zaščitne opreme

C.E./STA
5. 11. 2020, 13.18
Posodobljeno: 5. 11. 2020, 23.19
Deli članek:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po svojih pristojnostih preverila, kako je potekalo nabavljanje zaščitne opreme v prvem valu epidemije koronavirusa.

Bobo
Fotografija je simbolična
Ugotovitve o sumih kršitev s področja pristojnosti drugih organov bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) poslala Državni revizijski komisiji, tržnemu inšpektoratu, računskemu sodišču, policiji, finančni upravi in Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke.

Ugotovitve tematskega nadzora sta predstavila predsednik komisije Robert Šumi in vodja službe za nadzor in preiskave na komisiji Katja Mihelič Sušnik

Šumi je poudaril, da se zavedajo, da so bili "postopki nabave zaščitne opreme izvedeni v času izrednih razmer, ko je bila nujnost nabave zaščitnih sredstev z namenom varovanja državljanov prioritetna, a tudi v takih razmerah je treba ravnati odgovorni in transparentno." je poudaril in dodal, da je KPK ugotovil različna korupcijska tveganja.

Na katere organe ali osebe konkretno se nanašajo sumi kršitev, na današnji novinarski konferenci še niso pojasnili. Je pa Šumi navedel, da bodo postopki, ki so v pristojnosti KPK, uvedeni kolikor je mogoče hitro. Računajo, da že ta mesec. Pri tem gre po njegovih besedah za več oseb, med katerimi so tudi javni uslužbenci.

Pri tematskem nadzoru je bila KPK osredotočena na nabavo zaščitnih mask v epidemiji in v določenem delu ventilatorjev.

V času izvajanja zaščitnih ukrepov, s katerimi se je Slovenija soočila spomladi in so bili potrebni za obvladovanje širjenja okužb z novim koronavirusom, so v KPK na podlagi informacij iz medijev, prejetih prijav in javnega razkritja, pridobili informacije o različnih sumih kršitev, ki so narekovale obravnavo oz. nadzor.

S poročilom in podanimi priporočili želi komisija pristojnim institucijam ponuditi pomoč pri upravljanju zaznanih korupcijskih tveganj z namenom učinkovitega in transparentnega izvajanja postopkov v prihodnje.